Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.08. 17:53

Szent Borbálára emlékeztek

<p>Miskolc - Szent Borbála, a bányászok védőszentjének napja alkalmából tartott megemlékezést szombaton az Új Bányamécs Baráti Kör Egyesület.&#160;<dia width="850" height="630" alt="Szent Borbála napi koszorúzás, 2007.12.08."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szent_Borb_la_napi_koszor_z_s__2007_12_08_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Szent Borbála napi koszorúzás, 2007.12.08." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Untitled_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

Szent Borbála, a bányászok védőszentjének napja alkalmából tartott megemlékezést szombaton az Új Bányamécs Baráti Kör Egyesület. Igaz, a megyében a mélyművelésű bányák csupán a volt bányászok emlékeiben élnek, de a hagyományok napjainkig is megmaradtak. Az egyesület tagjai perecesi temetőben mint minden évben, most is megkoszorúzták az 1947-es bányász-szerencsétlenségben elhunytak emlékére állított kopjafát, majd a Római Katolikus templomban szentmise, az egyesület székházában köszöntő, megemlékezés hangzott el, a Fekete Gyémánt Nyugdíjas Klub pedig táncbemutatóval szórakoztatta a közönséget. A Szent Borbála-napi megemlékezés esti bállal és tombolával ér véget.

Védőszent

Borbála a bányászatnak, a jó halálnak és sok városnak a védőszentje. Jelképe a háromablakú torony, mely a Szentháromságra utal, a kehely, a pálmaág, melyet Krisztustól kap szüzessége jelképeként. Mivel Borbála a tüzérek védőszentje is, ebből a hiedelemkörből származik a néphagyományban az a szokás, miszerint Borbála napján csak férfiaknak szabad tüzet rakniuk, sőt egyes vidékeken ezen a napon nők nem is dolgozhattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!