Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.29. 20:21

Miskolcon a lángoló békejel

<p>Miskolc - Argentínából indult a mozgalom, a fáklyákból álló békejel viszont tőlünk, Magyarországról. E kettő találkozott szombaton este Miskolcon, a városi sportcsarnok előtt.&#160;<DIA alt="" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/B_kejel_Miskolcon_2008_03_29_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Békejel Miskolcon 2008.03.29." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/bekejel-ot.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

Argentínából indult a mozgalom, a fáklyákból álló békejel viszont tőlünk, Magyarországról. E kettő találkozott szombaton este Miskolcon, a városi sportcsarnok előtt.
A Humanista Mozgalomról hangzott el a rendezvényen, hogy Argentínából indult el, mintegy harminc éve. Növekvő számú tagjai, gyarapodó csoportjai nem gondolják, hogy akcióikkal megteremthetik a békét. Azt viszont vallják, hogy fontos a kiállás a béke, az erőszakmentesség ügye mellett. Fontos a demonstráció a háború ellen.
Miskolcon először tartott rendezvényt a mozgalom, amelynek helyi fő szervezője egy miskolci főiskolás, Illés Dolly. Ő mondott beszédet a béketüntetésen, tiltakozva Magyarország háborús szerepvállalása ellen: ilyennek ítéli iraki jelenlétünket, a NATO-lokátorok telepítését, vagy éppen Magyarország Kína-politikáját.
A fáklyákból megalkotott békejel megformálásának gondolata és megvalósítása Magyarországról indult el. Vasárnap este Budapesten, a Hősök terén, feltehetőleg ezres létszámban vesznek részt a béketüntetésen.
Miskolcon 150 fáklya égett, zömében fiatalok kezében. A rendezvényt odaillő műsor gazdagította, illetve a résztvevőket „after partyra”, baráti beszélgetésre hívták a szervezők a demonstráció utánra. Magyarországon tucatnyi városban gyúltak-gyúlnak ki a békejelet formáló fáklyák fényei.
Aki bővebb információra vágyik, az interneten választ talál kérdéseire a www.bekejel.net oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!