Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.16. 19:19

Emléktábla a Holocaust sárospataki áldozatainak

<p>Sárospatak - Az egykori sárospataki zsidófürdő épületén helyzetek el a holocaustra emlékeztető táblát a várnegyed bejáratánál, melynek avatására csütörtökön délután került sor.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Holocaust-emléktábla avatás Sárospatakon 2008.04.16"><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Holokauszt_eml_kt_bla_avat_s_S_rospatakon_2/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Holocaust-emléktábla avatás Sárospatakon 2008.04.16" /></a></dia></p>

Az egykori sárospataki zsidófürdő épületén helyzetek el a holocaustra emlékeztető táblát a várnegyed bejáratánál, melynek avatására csütörtökön délután került sor.

Hajdu Imretanácsnok emlékező beszédében egyebek mellett arról szólét, hogy 1036 elhurcolt pataki polgár közül csak 220-an tértek haza. 1941-ben a város minden tizedik polgára zsidó vallásúak közé tartozott. Pékek, cipészek, kereskedők, hivatalnokok, családanyák, gyerekek voltak. Olyanok, mint bárki más. Szomszédok, barátok - fogalmazott. Miért kellett nyomorultul elpusztulnia a 6 éves Klein Nellinek, Weisz Béninek, vagy a már szinte lépni sem tud Fröhlich néninek? - tette fel a kérdést a szónok. A táblát azért emelték most a patakiak, hogy örökké emlékeztessen azokra, akik az őrület áldozatai lettek...- fejezet be gondolatmenetét Hajdu Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!