Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.27. 17:12

Kazincbarcika és a „boldogság szigete”

Kazincbarcika - Sierre, egy takaros dél-svájci város delegációja érkezett Kazincbarcikára. A Rhone folyó partján fekvő 14 000 lakosú kisváros szorosabb együttműködést és kapcsolatot szeretne kiépíteni a Sajó-völgyi településsel.

Kazincbarcika - Sierre, egy takaros dél-svájci város delegációja érkezett Kazincbarcikára. A Rhone folyó partján fekvő 14 000 lakosú kisváros szorosabb együttműködést és kapcsolatot szeretne kiépíteni a Sajó-völgyi településsel.

Svájc sokak szerint a „boldogság szigete”, álomszép tájakkal, öntudatos és elégedett polgárokkal, politikai semlegességgel és sok-sok befektetésre váró pénzzel…

Ahogy már korábban beszámoltunk róla: Kazincbarcika Város Önkormányzata és a kazincbarcikai kistérség néhány települése a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával egy fejlesztési programot valósíthat meg. 200 millió forint keretösszeget kívánnak felosztani három célterület, preferált ágazat pályázói között, akik munkahelyteremtő beruházásaikhoz kapnának ily módon visszatérítendő támogatást. A program részeként közös svájci-magyar turisztikai projekt is készül, sőt ily módon egy új testvérvárosi kapcsolat is létrejöhet Sierre és Kazincbarcika között.

Tüzes borok, jégkori gleccserek

A villámlátogatás során a vendégek betekintést nyerhettek Kazincbarcika mindennapjaiba, a város intézményhálózatának rendszerébe és a helyi gazdasági társaságok működésébe.

Érdeklődve szemlélődtek az ÉHG Zrt. és a társulás által működtetett sajókazai Hulladékkezelő Centrumban, ahol Boros Béla elnök-igazgató és Klimon István alpolgármester kalauzolta a vendégeket. Jártak a Lázbérci-víztározónál is, ahol nemcsak a térség ivóvízellátását térképezhették fel, de a festői környezetben fekvő tavat, mint lehetséges fesztivál helyszínt is megtekintették. A dédestapolcsányi Élmények völgye és a sajókazai Radvánszky-kastély is úticéljaik egyike volt, továbbá megismerkedhettek az itt élőkkel, a helyi problémákkal és örömökkel.

A kulcsszó: pozitív

A delegáció nagyon jól érezte magát Kazincbarcikán és a magyar földön töltött három élmény dús napot egyéni látásmóddal értékelték:

- Nagyon pozitív élmény volt a magyarországi kirándulás. A legfontosabb cél az egymás megismerése és a tapasztalatcsere volt, ebben komoly részt vállalt a helyi vezetés és Sztupák Péter alpolgármester – mondta Patrice Eric Richard Bérod.

- Két ország, két város, más lehetőségek és más adottságok, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy megkeressük a pozitívumokat. Azokat az értékeket és lényegi elemeket, amelyek közösek, amelyek esetleg kiemelhetőek, és ami mentén egy olyan program dolgozható ki, ami mindkét fél számára előnyökkel jár majd. Nem azt kell néznünk, hogy miben különbözünk, hogy mi a rossz és mi a hiba, hanem azt, ami pozitív, ami már most jó, vagy közös erőfeszítéssel jó lehet… - mondta Sierre alpolgármestere.

A delegáció Kazincbarcika után Budapestre utazott, ahol a Svájci Államszövetség Nagykövetségén egyeztettek a testvérvárosi kapcsolat és a turisztikai, gazdasági fejlesztési program kapcsán.

Kazincbarcika város önkormányzata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!