Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.19. 08:16

Kevesebb államilag finanszírozott diák az egyetemeken

Miskolc - Az államilag finanszírozott diákok a jövőben „állami ösztöndíjasok” lennének.

Miskolc - Az államilag finanszírozott diákok a jövőben „állami ösztöndíjasok” lennének. Levelező fórumunkon az Észak-Agorán is jelezték, a nol.hu is írt róla: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szétküldte az új felsőoktatási törvény koncepciójának azt a modellszámítását, amelynek alapján meghatároznák az államilag finanszírozott férőhelyek számát. Az államilag finanszírozott diákok a jövőben „állami ösztöndíjasok” lesznek – írja a portál.

A NEFMI modellszámításából nagy átalakítások olvashatók ki, például a gazdasági és társadalomtudományi szakok többségére már nem vennének fel „állami ösztöndíjasokat”. A modellszámítás alapján komoly veszteségeket könyvelhetne el az ELTE, a pécsi és a szegedi tudományegyetem.

A honlap információi szerint a Miskolci Egyetem állami férőhelyei csaknem a felére olvadnának. A jövőben 42 ezerről 25 ezerre csökkenne azoknak a hallgatóknak a száma, akiket támogat az állam. Önköltséges képzéssel továbbra is lehet tanulmányokat folytatni a felsőoktatásban. A nol.hu információi szerint a NEFMI modellje mellett egy másik számítás is létezik: ez a nemzetgazdasági tárcáé, amely más számokat tartalmaz.

ÉM, NOL.HU

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!