Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.07. 15:00

A kicsiknek társulniuk kell

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A jövőben nem lehet önálló polgármesteri hivataluk a kétezer főnél kisebb településeknek.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A jövőben nem lehet önálló polgármesteri hivataluk a kétezer főnél kisebb településeknek.

Elfogadta a kormány az önkormányzati törvény tervezetét, mely szerint továbbra is minden településnek lesz választott képviselő-testülete és polgármestere, a kétezer fő alatti településeken azonban nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal. Ezeknek a községeknek, falvaknak társulniuk kell majd egy másik helyhatósággal. Az új törvény komoly változásokat hozhat megyénk közigazgatási rendszerében, hiszen 330 azon települések száma, ahol kevesebben élnek 2000 főnél.

„Bővíteni kellene”

Különleges helyzetben kerülhet Pálháza, mivel a sátoraljaújhelyi kistérséghez tartozó településen alig valamivel több mint ezren élnek, viszont 2005-ben városi rangra emelték. Szuetta József alpolgármester nehezen tudja elképzelni, hogy ne legyen a településnek önkormányzati hivatala. Mint fogalmazott, az emberek már így is nehezen tudják elintézni hivatalos ügyeiket, mert mindenért Sátoraljaújhelyre kell utazniuk.

– Nem hogy elvenni, de bővíteni kellene a város hivatalait, hogy a térségben 20 kilométeres körzetben mindenki el tudja intézni ügyeit – jelezte az alpolgármester.

Szerinte így 14-15 kisebb település központjává tudnának válni. Tapasztalatai szerint a fiatalok már így is elhagyják a térséget, és máshol keresik a boldogulásukat, de ha még önkormányzati hivatal sem lesz a falvakban, az végképp a pusztuláshoz vezet. Hozzátette: az utóbbi években rengeteg pénzt költöttek a környező települések polgármesteri hivataluk felújítására, az infrastruktúra fejlesztésére. Pocséklás lenne ezeket az épületeket átadni az enyészetnek.

Már társultak

Cserépfalun az új jogszabályok nem hoznának jelentős változást, mivel a település másik két községgel már most is körjegyzőségben van, tudtuk meg Kósik István polgármestertől. És mivel a három település lakóinak száma közel 2500 fő, ezen a jövőben sem kellene változtatniuk. A polgármester véleménye egyébként az, hogy az igazi megtakarítást a bürokrácia drasztikus csökkentése jelentené. Hiszen jelenleg annyi felesleges papírmunkát kell végezniük a polgármesteri hivataloknak, hogy további létszámleépítést már nem tudnak tervezni. A polgármester egyébként abban egyetért az új törvénytervezettel, hogy néhány száz fős településeken felesleges hivatalt működtetni, meglátása szerint ott épp elég egy-két ügyintéző.

Bajban lesznek

Valószínűleg Gönc is önállóan működtetheti majd tovább önkormányzati hivatalát, bár az abaúji település is a kisebb városok közé tartozik, alig több mint 2000 fős lakójával. Sivák János polgármester jelezte: a környező települések azonban bajban lesznek, hiszen 7-8-nak is társulnia kell majd, hogy elérjék a 2000 főt. Mivel a törvény sok részletét egyelőre nem tudni, tervezni sem tudnak a települések, jegyezte meg a polgármester.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!