Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.07. 16:35

A Zöld Nyíl a cél felé araszol

Miskolc - Volt, aki kipróbálta az újonnan átadott pályaszakaszt, volt, aki csak kíváncsi volt, milyen lett...

Miskolc - Volt, aki kipróbálta az újonnan átadott pályaszakaszt, volt, aki csak kíváncsi volt, milyen lett...

Az első villamos, amely már utasokkal együtt végigment a megújult villamospályán, reggel 3 óra 40 perckor indult a Tiszai pályaudvarról és 4 óra 10 perckor „futott be” a Diósgyőri városrész megállójába, azaz a régi végállomásra. Reggel 8 óráig közel 3000 ember vette igénybe a tömegközlekedésnek ezt a formáját – tudtuk meg az MVK Zrt.-től.

Sokan örültek, hogy hosszú idő után először, átszállás nélkül hazajutnak a belvárosból. Diósgyőrben, a régi végállomás környékén lakók nagyon várták már, hogy hozzájuk is elérjen a Zöld Nyíl, azaz arra is járjon a villamos. Erre hétfő reggelig kellett várniuk, hiszen a Zöld Nyíl villamosprojekt keretében egy újabb pályaszakaszt adtak át hétfőn: a Diősgyőri Gimnáziumtól a régi végállomásig. Az eredeti terv az volt, hogy egy héttel későbbre készül el ez a pályaszakasz, de a szakemberek gyorsabbak voltak. Igaz, a megállókban még dolgoznak, de a sínen már közlekedhet a villamos.

Megérte

Frigyik Ferenc és felesége hétfőn még nem utaztak az új szakszon, de kíváncsiságból kisétáltak a mostani végállomáshoz. Mint mondták: várták, hogy újra járjon ott is a villamos, hiszen sokkal kényelmesebb lesz így, átszállás nélkül bejutni a belvárosba. A korábban átadott részeken már utaztak, szerintük kényelmesebb, gyorsabb és csendesebb, mint amilyen volt. Éppen ezért – mondta Frigyik Ferenc – megérte az a kellemetlenség, amit a beruházás miatt el kellett viselniük. Mint fogalmazott: egy lakás felújítása is gonddal jár. A meghosszabbításnak azonban nem örülnek, szerintük, az fölösleges volt.

Az MVK Zrt. tájékoztatása szerint a reggeli, 4-6 perces követési időszakban sem voltak fennakadások a Tiszai pályaudvar irányába közlekedő és az onnan érkező villamosok esetében, amelyek 70-80 százalékos kihasználtsággal közlekedtek.

Hétfőtől, és ezt követően az őszi-téli menetrend szerint minden munkanapon, reggel 4 óra 15 perckor indul az első és 23 óra 25 perckor az utolsó villamos Diósgyőr városrészből a Tiszai irányába, ezen időszakon kívül pedig villamospótló buszokkal is lehet közlekedni az 1-es villamos vonalán.

Az újonnan átadott szakaszon annyi változás történt, hogy eggyel kevesebb megálló lett. Mint arról már az Észak-Magyarország is beszámolt, a Vince utcait „elvették”. A 2008-as kiviteli tervek alapján ugyanis a közúti adottságok miatt már nem fért volna el az új megálló, hiszen az esetleges útszélesítés miatt már a járda szabvány szerinti minimum szélességét sem lehetett volna megtartani – ezzel indokolta a megálló megszüntetését az MVK Zrt.

ÉM-NSZR


Miskolc – 2011. november 7-től az 1-es villamosok az eredeti útvonalukon, a Tiszai pu. – Diósgyőr vá. között közlekednek. A villamosközlekedés Diósgyőrig történő újraindulásával párhuzamosan a 69 VP jelzésű villamospótló járat megszűnik, és a 69-es autóbusz ismét Diósgyőr vá. és Berekalja között jár.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!