Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.01.16. 12:32

Villamosok beszerzése: ma kiderülhet...

Miskolc - Ma hozza nyilvánosságra döntését a Közbeszerzési Döntőbizottság a villamostender ügyében: információnk szerint leghamarabb délután fél 5-5 körül kerülhet fel a határozat a KDB honlapjára.

Miskolc - Ma hozza nyilvánosságra döntését a Közbeszerzési Döntőbizottság a villamostender ügyében: információnk szerint leghamarabb délután fél 5-5 körül kerülhet fel a határozat a KDB honlapjára. A tét óriási: ettől a döntéstől függ, hogy szállíthatja-e a Ganz Skoda azt a 31 villamost Miskolcnak, amelyre a város közgyűlésének döntése alapján lehetőséget kapott. A Skoda nyerte ugyanis a közbeszerzési eljárást, amelyet az új villamosok beszerzésére írt ki a város és közlekedési vállalata, az MVK Zrt. A döntés ellen azonban jogorvoslati kérelmet nyújtott be két vesztes cég, a spanyol CAF és az olasz AnsaldoBreda. Az előbbi (egyik) kérelmét immár elutasította a döntőbizottság, most az Ansaldo fellebbezése kapcsán meghozott döntést hozza nyilvánosságra a döntőbizottság.

Az ügyet bonyolítja, hogy a most folyó, azaz immár negyedik közbeszerzési eljárásban már hirdettek egyszer eredményt tavaly szeptemberben, akkor az AnsaldoBreda nyert, ajánlatuk még mindig érvényes. Azaz ha a Skoda elleni olasz kifogásoknak (a cég referenciája elfogadhatatlan, irreálisan alacsony árat kérnének a szerelvények karbantartásáért) a KDB helyt adna, akkor az AnsaldoBreda lenne a befutó, övék lenne a jog a villamosok legyártására. (Igaz, még ott van a CAF másik jogorvoslati kérelme is, de az is a Skoda ellen irányul.)

Mint írtuk, a tét óriási. Nem véletlen így az sem, hogy az eredményhirdetés óta dúl a harc: a villamostender-ügyben több olyan dokumentum is napvilágra látott, amelyet korábban titkosnak nyilvánítottak, ezekről korábban beszámolt lapunk.

-ÉM-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!