Digitália

2023.04.16. 06:00

Megmutatjuk, hogy működik a négyszögletes kerekű bicikli (videó)

Ez egy célszerű kialakítás? Nem, dehogy. És működik? Tökéletesen.

Forrás: The Q/Youtube

Szergej Gordiejev, a The Q mérnöke, szívesen  kísérletezik a kerékpárokkal. Most úgy döntött, kipróbálja, vajon négyszögletes kerekekkel képes-e meghajtani a bringát? Hogy miért? „Csak azért. Mert miért ne?”

Őseink időben rájöttek, hogy a séta nélküli helyváltoztatáshoz tökéletesen kerek kerekekre van szükség. Gordiejev bebizonyította, hogy ez nem feltétlenül, nem minden körülmény esetén igaz.

Bringája teljesen újszerűen közelíti meg a kérdést: a négyszögletes kerekek egyáltalán nem gördülnek, de gumiabroncsaikat feldarabolták, és négy kerékpárlánc-készletet kapott, hogy folyamatos futófelületük legyen. Olyan, mint egy pedállal hajtott tank.

A hajtásrendszertől a vázig mindent újragondolt, hogy a négyszögletes kerekek beleférjenek. Megpróbálnánk leírni, hogyan csinálta, de egyszerűbb megnézni a videót:

Technikai előzmények is vannak

Látható, hogy négyzet alakú kerekek tényleg nem forognak – amitől még furcsább lesz az egész szerkezet.

Korábbi konstrukcióiban a The Q olyan kerékpárokat képzelt el, amelyek „sétálnak”

teniszlabdákat használnak abroncs helyett

„osztott kerekű” bringákat

gumiabroncs nélkülieket

és kerékagy nélkülieket

A most bemutatott nem kör alakú kerekek sem teljesen előzmény nélkül valók. Évekkel ezelőtt a Mythbusters továbbfejlesztett egy négyszögletes kerekű kisteherautót 

amit hihetetlenül kényelmetlen volt vezetni.

Láttunk már háromszög alakú kerekekkel rendelkező bicikliket is, például a Burning Manen

Ami pedig a négyszögletes kerekű bringázást illeti, Mike Reiss, a Simpson család egykori műsorvezetője, írója és producere a New York-i Nemzeti Matematikai Múzeumban demonstrálta

hogy egy négyzetes kerekű tricikli remekül működik dudorokkal borított felületen. Már, ha találunk olyat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!