Digitália

2023.11.29. 06:00

A világ legnagyobb jéghegye feljött a mélyből és vészesen sodródik

Az „A23a” egy úgynevezett szupergigantikus, mintegy 4000 négyzetkilométeres területű jéghegy. Már elhagyta az Antarktiszt, és elindult a Déli-óceán felé.

MW

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Michal Balada

Az A23a még 1986-ban szakadt le az Antarktisz Filchner-jégpolcáról, lesüllyedt a Weddell-tengerbe, s az óceán fenekéhez tapadt.

Többé már nem fekszik ott. A közelmúltban készült műholdfelvételek azt mutatják, hogy a csaknem ezermilliárd tonnát nyomó jéghegy erős szelek és áramlatok segítségével gyorsan távolodik az Antarktiszi-félsziget északi csücskétől.

Körülbelül háromszor akkora, mint New York City, több mint kétszer akkora, mint Nagy-London, a mérete körülbelül 4000 négyzetkilométer.

Forrás: Copernicus Sentinel

Ritkán látni ekkora jéghegyet mozgás közben – mondta Oliver Marsh, a brit Antarktisz-kutatás gleccserkutatója a The Guardiannak. A kolosszális tömeg valószínűleg az antarktiszi körkörös áramlatba kerül. Ez először a Déli Óceán felé vezeti a „jéghegy sikátor” néven ismert ösvényen.

Miért emelkedett fel?

Vélhetően évtizedek alatt kissé elvékonyodott és kaphatott egy kis extra felhajtóerőt, ami lehetővé tette, hogy felemelkedjen az óceán fenekéről, és az áramlatok lökdösik tovább – magyarázza Marsh.

Az A23a a világ legrégebbi jéghegyei közé tartozik.

Andrew Fleming, a British Antarktic Survey szakértője a BBC-nek azt mondta, hogy a jéghegy már nemcsak sodródik, hanem gyorsul. Tudóstársaival azzal a lehetőséggel számol, hogy az úgynevezett jégpolcok melegedése emelte fel.

Fleming először 2020-ban észlelt némi mozgást a jéghegyről. A British Antarktic Survey szerint most az óceáni áramlatok mentén halad a szubantarktiszi Dél-Georgia felé.

Emlékezetes, hogy 2020-ban egy másik óriási jéghegy, az A68 keltett félelmet, hogy összeütközik Dél-Georgia állammal, s tönkreteszi a sziget tengeri élővilágát. Ezt a pusztulást szerencsére elkerültük, mert a jéghegy kisebb darabokra szakadt – ez a lehető legjobb kimenetel lenne az A23a számára is.

De „egy ilyen méretű jéghegy elég hosszú ideig egyben maradhat, még annak ellenére is, hogy a Déli-óceán sokkal melegebb, és eljuthat északabbra, Dél-Afrikához” – mondja Marsh.

Sajnos könnyen megtörténhet, hogy az A23a megfeneklik Dél-Georgia szigetén. Ez igazi katasztrófa lenne az Antarktisz vadvilága számára, mert a szigeten fókák, pingvinek és tengeri madarak milliói szaporodnak és a környező vizekben táplálkoznak. A behemót A23a elzárhatja a kapcsolatot természetes életterükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!