Egyperces

2018.10.23. 10:57

Színpompás, fényes tollaikkal ékeskedtek

Nyíregyháza - Rengeteg látogatót vonz évről évre a díszmadár-kiállítás, ahol ritka színkombinációkkal is találkozhatunk.

Nyíregyháza - Rengeteg látogatót vonz évről évre a díszmadár-kiállítás, ahol ritka színkombinációkkal is találkozhatunk.

Immár 26. éve rendezik meg a városban a díszmadár kiállítást. A Nyíregyházi Madárbarátok Egyesülete által életre hívott rendezvény hatalmas népszerűségnek örvend, évente több száz gyermek és felnőtt kíváncsi a színes tollruhában pompázó szárnyasokra. Az esemény felkapottságát az is jól mutatja, hogy csak a pénteki napon 400 általános iskolás gyerek tette tiszteletét, a hétvégén pedig további tanulócsoportokat és óvodásokat is fogadtak. Az idei kiállítás egyúttal egy emlékverseny is, amellyel az egykori tenyésztő, Szécsi János előtt tisztelegnek. – Minden évben ősszel rendezzük meg börzével egybekötött kiállításunkat, ahol 25 tenyésztő madarait láthatja a közönség. Ezek a szakemberek nemcsak a megyéből, hanem Karcagról és Debrecenből is eljönnek, hogy kiállíthassák saját madaraikat – tájékoztatta lapunkat Jámbor István, a Nyíregyházi Madárbarátok Egyesületének elnöke. A kiállításon is számos papagájfajjal találkozhattak a látogatók; megtekinthették közelebbről az énekes, rozella és Pennant papagájokat, míg a pintyfélék családjából ismertséget köthettek a zebra- és tűzpintyekkel, illetve a Gould-amandiákkal is.

Vissza a kezdetekhez

Kérdésünkre, miszerint mióta foglalkozik díszmadarak tenyésztésével, Jámbor István így felel: – Pályafutásomat 30 évvel ezelőtt kezdtem. Eleinte csak néhány hullámos papagájt tartottam, majd dísz­galambok szaporításával foglalkoztam és szépen lassan, ahogy a körülmények megfelelővé váltak, egyre több papagájfaj tenyésztésébe is belevágtam. Tulajdonképpen ez egy családi vállalkozás, mert a fiaim is madarászok. Az udvar hátsó részében van egy egész röpdesor, míg a kert félig fedett a pávák miatt, mert azokat is tartok – mosolyodott el a tenyésztő. – A pincében is van egy nagyobb helyiség, ami csak a madaraké.

Díjnyertes csőrösök

Amellett, hogy rajong a madarakért, Jámbor István figyelemreméltó eredményeket is elért több évtizedes tenyésztői pályafutása során. – Miután elkezdtem kis- és nagysándor papagájokat tartani – amik mellesleg mai napig a kedvenceim –, a sikerek sem maradtak el. Nemzetközi versenyen a nagysándor papagájommal első helyezést értem el, míg a Pannónia kupáról a „Kiállítás legszebb madara” díjjal távoztunk – büszkélkedett Jámbor István. Érdeklődtünk afelől is, hogy kezdő madártartóknak milyen fajtákat javasol. – Mindenképpen kistestű papagájokkal érdemes kezdeni a barátkozást és az ismerkedést, mint például a hullámos papagájok, de tökéletes választás lehet bármelyik pintyféle is.

A kalitka, és amit bele kell tenned

A kalitka méretének és típusának kiválasztása a legfontosabb eleme a madártartásnak. Ez függ a madár fajtájától, valamint hogy mennyi állatot szeretnék összezárva tartani. Ha nagyobb testű szárnyas mellett tesszük le a voksunkat, akkor már röpdében kell gondolkodnunk. Az alapfelszerelések között mindenképpen szerepelnie kell egy etetőnek, illetve egy olyan itatónak, amit a madár nem tud felborítani. A vitamint és meszet tartalmazó csőrkoptató is kedvelt kellék, papagájok és pintyek szórakoztatására pedig a hinta is közkedvelt eszköz. A műanyag rudakat célszerű természetesre cserélni, erre legalkalmasabb, ha gyümölcsfák ágát használjuk, ez ugyanis nem mérgező a tollasokra nézve. Lényeges, hogy a madár ne tudja átérni ujjaival, ezzel is elősegítjük a karom kopását. Ha kedveskedni szeretnénk madarainknak, fajtától függően adhatunk nekik lágy eleséget, gyümölcsöket, tyúkhúrt, lúdhúrt is.

GE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!