vészjósló számok

2019.05.11. 09:11

Az elefántok túlélését fenyegeti az orvvadászat

Az orvvadászat még mindig súlyosan fenyegeti az Afrikában élő elefántok hosszú távú túlélését szakértők szerint.

A Kenyan Wildlife Services, KWS, veterinarian prepares to shoot a tranquilizer dart into an Elephant at the Tsavo-east National park on March 19, 2012 during the second phase of a collaring excercise funded by International Fund for Animal Welfare, IFAW, and the Kenya Wildlife Services, KWS, in the wake of a dramatic increase in Elephant killings for their prized tusks. Kenya's estimated 30,000 population of Elephants has come under growing risk as reported incidences of poaching from all over the country continue to mount despite governmental efforts supplements by international wildlife agencies. AFP PHOTO / Tony KARUMBA (Photo by TONY KARUMBA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Tony Karumba

A veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) szakemberei

tavaly 1235 elefánt tetemét vizsgálták meg Afrikában, közülük 520 illegális vadászat áldozata volt

- olvasható az elefánt-orvvadászatról készült legújabb CITES-tanulmányban.

Az egyes országokban továbbra is

túl magas a leölt és természetes halált halt elefántok száma ahhoz, hogy a születendő utódokkal ellensúlyozni lehessen a veszteséget

- írták a szakemberek.

A tanulmány emlékeztetett arra, hogy

száz év alatt az elefántok száma mintegy 12 millióról mindössze négyszázezerre csökkent,

eközben ugyanezen idő alatt Afrika népessége tízszeresére, 1,2 milliárd főre nőtt. Az orvvadászok 2011-ben ölték meg a legtöbb állatot, az afrikai elefántok mintegy 10 százalékát. Azóta ez az arány jelentősen csökkent, de még mindig magas.

Az orvvadászat továbbra is súlyos fenyegetést jelent a kontinens elefántpopulációira – hangoztatta pénteken Ivonne Higuero, a CITES titkárságának vezetője.

Az orvvadászok elleni szigorúbb törvényi fellépés mellett a nemzetközi közösségnek módot kell találni a fajvédelem és a helyi lakosság érdekeinek összeegyeztetésére – tette hozzá Higuero.

A veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) több mint 35 ezer állat- és növényfaj védelméről rendelkezik. A megállapodás biztosítja a növények és állatok fenntartható nemzetközi kereskedelmét is.

A megállapodáshoz az Európai Unió és több mint 180 ország csatlakozott, Magyarország 1985-ben.

A CITES fajvédelmi konferenciáját május végén tartották volna Srí Lankán. A délkelet-ázsiai szigetországban húsvétvasárnap több öngyilkos merényletet hajtottak végre, amelyekben több mint 250 ember vesztette életét, így a konferenciát elhalasztották. Az esemény új időpontja egyelőre nem ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!