sikeresen

2019.08.04. 21:15

Légdeszkával repült át a La Manche-csatornán

Sikerült másodszori próbálkozásra Franky Zapata francia feltalálónak átrepülnie a La Manche-csatornán saját készítésű hoverboardjával.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sebastien Courdji

A 40 éves férfi vasárnap reggel szállt fel a francia Sangatte-ból öt kis sugárhajtású hajtóművel felszerelt „légdeszkáján” állva, az út felénél kerozinnal utánatöltötte az üzemanyagtartályát, és nagyjából húsz perccel az indulás után – 36 kilométeres utat megtéve – biztonságosan landolt a La Manche-csatorna túloldalán, a Dover melletti Saint Margeret's Bay partján. Zapata szerint a légdeszka óránkénti 160-170 kilométeres sebességgel száguldott a csatorna felett.

„Az utolsó öt-hat kilométert valóban élveztem... Hogy ezt történelmi esemény-e vagy sem, nem én döntöm el, majd az idő megmondja. Három éve építettünk egy gépet... és most átkeltünk a csatornán. Ez őrület!”

- mondta megérkezése után Zapata, örömkönnyekkel küszködve.

A hírügynökségek által „repülő embernek” becézett Zapata július 25-én is tett egy kísérletet erre, de amikor a tankoláshoz le akart szállni az őt váró hajó fedélzetére, a tengerbe esett. Gyorsan kihalászták, nem sérült meg, de „nagyon bosszús volt” – mondta csapatának egy tagja.

Franky Zapata francia jet-ski bajnok sugárhajtású légdeszkájával (flyboard) elindul a franciaországi Sangatte-ból, hogy átkeljen a La Manche csatornán 2019. augusztus 4-én
Fotó: Sebastien Courdji / MTI/EPA

A Guinness 2016-ban hitelesítette Zapata világrekordját, akkor majdnem 2,3 kilométert tett meg a repülő deszkán, megdöntve a korábbi 275,9 méteres csúcsot.

A Flyboard Air a feltaláló szerint 150 méteres magasságig tud emelkedni és óránként 140 kilométert tesz meg.

Borítókép: Franky Zapata francia jet-ski bajnok sugárhajtású légdeszkájával (flyboard) elindul a franciaországi Sangatte-ból, hogy átkeljen a La Manche csatornán 2019. augusztus 4-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!