Járvány

2020.05.17. 11:57

Ezért a férfiaknál jelentkezik különösen súlyos tünetekkel a Covid-19

A férfiak szervezetében magasabb a fertőződésben kulcsszerepet játszó enzim szintje.

Mohács, 2020. május 12. Mintát vesznek egy férfi orrnyálkahártyájáról a koronavírus-szûrések elvégzésére kijelölt rendelõben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én. A koronavírus-szûrõprogramban a budapesti Semmelweis, valamint a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerûen kiválasztva. Õk életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

A férfiak vérében nagyobb mennyiségben fordul elő az a kulcsenzim, amely révén az új koronavírus megfertőzi a sejteket – derült ki egy nagyméretű európai tanulmányból, amelynek eredményei magyarázatot adhatnak arra, hogy miért a férfiaknál jelentkezik különösen súlyos tünetekkel a Covid-19 betegség.

Az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) mindenekelőtt a tüdőben van jelen, de a szívben, a vesékben, valamint különösen nagy mennyiségben a herékben is megtalálható.

A SARS-CoV-2 koronavírus a megfertőzendő sejtek felszínén kifejeződő ACE2-receptorhoz kötődve jut a sejtbe.

A hollandiai Groningenben működő University Medical Center Groningen (UMCG) professzora, Adriaan Voors és kollégái 11 európai országból több mint 3500 szívbeteg páciens vérének ACE2-koncentrációját vizsgálta.

A tanulmányt még a világjárvány előtt kezdték meg, ezért az alanyok között nem volt olyan, aki Covid-19 betegséggel küzdött volna. Mikor azonban közelmúltbeli vizsgálatokból kiderült, hogy az ACE2 kulcsszerepet játszik a SARS-CoV-2 sejtekbe jutásában, Voors és kollégái új lehetőséget láttak meg a tanulmányukban.

„Amikor rájöttünk, hogy az egyik legerősebb biomarker, az ACE2 szintje sokkal magasabb a férfiakban, mint a nőkben, rájöttem, hogy ez magyarázatot adhat arra, hogy a férfiak miért halnak bele nagyobb valószínűséggel a Covid-19-be, mint a nők” – mondta Iziah Sama, a tanulmány társszerzője.

A szakemberek szerint

az ACE2 jelenléte a herékben részben magyarázatot adhat arra, hogy a férfiak szervezetében miért magasabb az enzim koncentrációja, és a férfiak miért sebezhetőbbek a Covid-19-vel szemben.

A European Heart Journal című folyóiratban publikált tanulmány készítői azt is megállapították, hogy a széles körben alkalmazott ACE-gátlók és angiotenzin-receptorblokkolók (ARB-k) hatására nem emelkedik az ACE2-koncentráció, vagyis a készítmények szedése nem növeli a Covid-19 kockázatát.

Ilyen típusú gyógyszereket pangásos szívelégtelenség, diabétesz és vesebetegség esetén szoktak felírni.

Voors szerint eredményeik nem igazolják az ACE-gátlók szedése abbahagyásának szükségességét a Covid-19-es páciensek esetében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!