remény és bizalom

2020.06.07. 09:10

Láthatóvá tették Mária Antónia megfeketedett titkos szerelmes leveleit

Szeretőjének szóló írásainak megfeketedett részeit egy újfajta röntgenes módszerrel sikerült láthatóvá tenni.

Fotós: AFP

Fotós: AFP

A francia Nemzeti Levéltár (Archives nationales) projektjének célja nem az volt, hogy „szenzációs leleplezéseket” tegyenek. Az intézmény közlése szerint

XVI. Lajos francia király felesége és a svéd Hans Axel von Fersen gróf közötti titkos levélváltás elsősorban a forradalom éveiben megélt reményről, aggodalmakról, bizalomról és rémületről szól.

Mivel a királyi család a forradalom éveiben jelentős nyomás alatt állt, a cenzorok egész bekezdéseket kisatíroztak a levelekből. Elképzelhető, hogy maga von Fersen is olvashatatlanná igyekezett tenni a leveleit.

Mária Antónia még párizsi házi őrizetének ideje alatt kifejezte vonzalmát von Fersen iránt, aki viszonozta a szerelmet.

„Először olvashatunk olyan írást von Fersen tollából, amely nem kétértelmű mondatokkal írja le a királyné iránti, eddig gondosan titkolt érzelmeit” – közölte a Nemzeti Levéltár, amely 1982 óta Mária Antónia 25 és von Fersen 29 levelét őrzi gyűjteményében, ezek nagy részét már korábban sikerült megfejteni.

Mária Antóniát 1793-ban fejezték le, néhány hónappal férje után. Az osztrák születésű királynét árulással vádolták és szemére vetették kicsapongó életmódját is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában