tragikus hatás

2020.07.21. 17:14

Növelhették a kihalással fenyegetett őshonos fajok számát az ausztrál bozóttüzek

Drasztikusan megemelkedhetett a kihalással fenyegetett őshonos fajok száma Ausztráliában a 2019-2020-as bozóttüzek nyomán – figyelmeztetnek helyi kutatók.

This picture taken on December 31, 2019 shows a firefighter hosing down trees and flying embers in an effort to secure nearby houses from bushfires near the town of Nowra in the Australian state of New South Wales. - Fire-ravaged Australia has launched a major operation to reach thousands of people stranded in seaside towns after deadly bushfires ripped through popular tourist areas on New Year's Eve. (Photo by SAEED KHAN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: SAEED KHAN

Szakemberek szerint azon hetven őshonos fajból, amelyek természetes élőhelyének jelentős hányada a bozóttüzek sújtotta térségbe esett, 21 már eleve a kihalással fenyegetettek közé tartozott. Ilyen például a Sminthopsis aitkeni nevű apró, egérszerű erszényesfaj, valamint a hosszúlábú potoró.

A Queenslandi Egyetem kutatói által vezetett vizsgálat eredményeit a Nature Ecology & Evolution című folyóirat publikálta.

A szakemberek távérzékelés és fajeloszlási modellek révén arra a megállapításra jutottak, hogy a 2019-2020-as bozóttüzek nagyjából 97 ezer négyzetkilométernyi növényzetet perzseltek fel Ausztrália déli és keleti részén, amely területet 832 őshonos állatfaj élőhelyeként tartanak számon.

„A bozóttüzek által érintett fajok nagy részének egyedszáma már eleve csökkenőben volt az aszályok, a betegségek, az élőhelyeik zsugorodása és a betolakodó fajok miatt” – mondta Michelle Ward, a tanulmány társszerzője.

„Vizsgálatunk azt mutatja, hogy ezek a megatüzek tovább súlyosbíthatták a helyzetet a populációk megtizedelése, a táplálékforrások csökkentése és az állatok élőhelyeinek sok évre lakhatatlanná tétele révén” – tette hozzá a szakember.

Az érintett 70 fajból 49 jelenleg nem tartozik a fenyegetettek közé. A szakemberek szerint az ausztrál kormánynak azonnal gondoskodnia kell ezen fajok természetvédelmi besorolásának mielőbbi kiértékeléséről.

Ward szerint amennyiben kiderül, hogy a 49 fajból mindegyik eleget tesz a fenyegetett kategória kritériumainak, az azt jelenti, hogy 14 százalékkal fog nőni a kihalással fenyegetett ausztrál szárazföldi és édesvízi állatok száma.

A tavaly augusztustól idén márciusig tomboló bozóttüzek több mint 12 millió hektárnyi területet perzseltek fel, háromezernél is több otthont pusztítottak el és 33 ember halálát okozták. A kutatók becslései szerint több mint egymilliárd állat veszett oda a tüzekben.

A mostani tanulmány szerint a megatüzekhez hozzájárult a szárazság, az emberi tevékenységből eredő klímaváltozás és a földterületek kezelése.

Borítókép: Tűzoltó harcol a lángokkal 2019. december 31-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!