sajnos ez nem vicc

2020.10.06. 08:31

Beleegyezést kell kérniük a férfiaknak a nőktől, mielőtt elmagyaráznak valamit

Az ENSZ női ága, a UN Women szerint a férfiaknak kétszer meg kell gondolniuk, mielőtt kisegítenének egy nőt információkkal. Az ugyanis már sértőnek számíthat a szervezet szerint, ha a férfiak azt hiszik, többet tudnak, mint a nők, ezért megadtak nekik néhány kérdést, amit feltehetnek maguknak, mielőtt elkezdenének beszélni a nőkhöz. A téma jelentőségét azonban többen megkérdőjelezték.

Forrás: Shutterstock

Az ENSZ női ága, a UN Women az elmúlt időszakban több témát is boncolgatott – a gender semleges megszólításoktól kezdve a női videójátékosok ügyéig –, aminek fontosságát többen megkérdőjelezték. Most ismét egy olyan kezdeményezést mutattak be az oldalukon, amin többen is felháborodtak – mondván, miért azzal foglalkoznak, amikor annál sokkal fontosabb dolgok is zajlanak a világban – írja a V4NA Hírügynökség.

A mostani bejegyzésben a UN Women a mansplaining jelenséget vette górcső alá, aminek szerintük két jelentése is van. Az egyik szerint ez a szó azt jelenti, hogy egy férfi úgy magyaráz el valamit egy nőnek, hogy érezteti vele, hogy ő tudja, miről van szó és jobban is ért ahhoz, mint a nő. A másik megfogalmazás szerint a mansplaining egy patriarchális jelenség, ami a nőket saját maguk megkérdőjelezésére és bekorlátozására tanítja, miközben a férfiaknak határtalan önbizalmat ad.

Az ENSZ női ága szerint azzal lehet védekezni a jelenség ellen, hogy a férfiak feltesznek maguknak néhány kérdést, mielőtt belekezdenének a magyarázásba. Például, hogy a nőtől érkezett-e bármiféle jel arra vonatkozóan, hogy kíváncsi az adott információra, és azt hallani akarja egy férfitól. Vagy lehetséges-e, hogy a nő valójában többet tud a témáról, mint a férfi, illetve a férfi felmérte-e a helyzetet, mielőtt megszólal.

A jelek szerint a férfiaknak tulajdonképpen beleegyezést kellene kérniük a nőktől, mielőtt bármiféle információt szolgáltatnának nekik, vagy akár csak beszélgetésbe elegyednének.

A Caldron Pool cikkében ráadásul arra is felhívják a figyelmet, hogy maga a UN Women sem tartotta be azokat a kérdéseket, amiket a férfiaknak javasolt – például nem voltak kíváncsiak arra, hogy az emberek akarják-e hallani ezeket az információkat.

Az internetes közösségnek sem nyerte el a tetszését feltétel nélkül a poszt, Voltak, akik az ENSZ női ágának a finanszírozását vagy magát a szervezet is beszüntetnék.

Mások pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy sokkal fontosabb ügyek is vannak, amelyekkel foglalkozhatna a UN Women – például a női nemiszervi csonkítással, a gyermekházasságokkal vagy a szexrabszolgasággal.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!