környezeti károk

2021.04.30. 13:40

Több száz veszélyeztetett fajt fenyegetnek a fegyveres konfliktusok

Kétszáznál is több veszélyeztetett fajra jelentenek fenyegetést a „háborúk, polgári zavargások és hadgyakorlatok” a vadon élő állatok közvetlen megölése, az ökoszisztémák feldúlása és a környezetvédelmi erőfeszítések ellehetetlenítése révén – figyelmeztetett új jelentésében a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A dokumentum szerint noha az érintett 219 faj csupán töredéke az IUCN vörös listáján fenyegetettként szereplő több mint 30 ezer állat- és növényfajnak, ám vannak köztük „ikonikus fajok” is.

Ilyen a súlyosan veszélyeztetett keleti gorilla, amely a gyakorta konfliktusokkal sújtott Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ruandában és Ugandában él.

Az IUCN vezető kutatója, Thomas Brooks szerint a világ legnagyobb élő főemlősére „az olykor pusztán célba lövést, máskor táplálékszerzést szolgáló kilövése”, valamint a megóvására irányuló erőfeszítések aláaknázása miatt jelentenek hatalmas fenyegetést a fegyveres konfliktusok.

A jelentés számba veszi, hogy az elmúlt évtizedek konfliktusai milyen pusztító hatással voltak számos fajra.

Az 1994-es ruandai népirtáskor az Akagara Nemzeti Park nagy testű emlőseinek 90 százalékát leölték

táplálékszerzés vagy kereskedés céljából. Csak 2007-ben mintegy kétezer elefánt haláláért volt felelős a szudáni milícia a Közép-afrikai Köztársaságban. A vietnami háború pedig „szinte biztosan felgyorsította a jávai orrszarvú kihalás felé sodródását”.

– Nem kérdéses, hogy a konfliktusok növelték a fajok kipusztulásának kockázatát – húzta alá Brooks.

A jelentés ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a természet pusztulása összefüggésben áll az összecsapások fokozott kockázatával.

Az elmúlt 30 év csaknem 85 ezer fegyveres konfliktusa alapján

a jelentés készítői arra a megállapításra jutottak, hogy ilyen incidensek nagyobb valószínűséggel robbannak ki olyan térségekben, ahol kevesebb termékeny mezőgazdasági terület áll rendelkezésre és ahol rendszeresebbek az aszályok.

– Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a természetvédelem, a helyreállítás és a természeti erőforrások fenntartható kezelése segíthet csökkenteni azt a nyomást, amely ezeknek a konfliktusoknak a kiváltója, azáltal, hogy javítja az adott vidék állapotát és termelékenységét – mutatott rá Juha Siikamaki, az IUCN vezető közgazdásza.

Borítókép: Felfegyverzett természetvédelmi őrök a Kongói Demokratikus Köztársaság válságsújtott Észak-Kivu tartományában / Illusztrációfotó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!