természeti katasztrófa

2021.04.22. 13:06

Városokat fenyeget a guatemalai Pacaya vulkánból kiáramló láva

Városokat fenyeget a guatemalai Pacaya vulkánból kiáramló láva – közölték a helyi hatóságok szerdán.

GUATEMALA CITY, GUATEMALA - MARCH 29: People watch the Pacaya volcano eruption from the community of Las Granadillas, in San Vicente Pacaya, Guatemala on March 29, 2021. Luis Vargas / Anadolu Agency (Photo by Luis Vargas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Luis Vargas

A folyam El Patrocinio és San José el Rodeo között nyomul előre. Az utóbbi település külterületén a láva már két és fél háztömbnyire megközelítette a lakóépületeket.

A helyi hatóságok már közölték a lakosokkal, hogy a közösséget egy másik, mintegy 100 kilométerre lévő helyre költöztetik. A Pacaya vulkán 2552 méter magasan emelkedik Guatemala és a déli, Escuintla megyék között, a fővárostól, Guatemalavárostól délre.

A terület népszerű turisztikai célpont, 21 település veszi körül.

Február elején a vulkán egyik oldalában hasadék nyílt, és a láva elkezdett kiáramlani. A folyam most legalább 5 kilométer hosszú. A jelenséget hamueső és gázok kilövellése kísérte. A területen megemelkedett a hőmérséklet, enyhe kénszag terjeng a levegőben, folyamatos ropogás hallatszik, ahogy a láva előre nyomul. Ha a láva nem is éri el a helybeliek otthonát,

a hamueső komoly károkat okoz a kukoricatáblákban és a legelőkben.

Juventino Pineda, a város és vidékfejlesztési tanács elnöke elmondta, hogy San José el Rodeo 57 családnak, mintegy 350 embernek ad otthont. Amennyiben a láva elérné településüket, akkor a házak legalább ötven százaléka romba dőlne. Hozzátette, hogy van evakuálási tervük arra az esetre, ha a helyzet rosszabbra fordulna.

Borítókép: A Pacaya vulkán láváját figyelik helyiek Las Granadillas település közelében

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!