melegedő klíma

2021.09.17. 18:08

Kikeltek a kis teknősök a világ legészakibb fészkében

Az anyateknős Jesolo partján, a víztől 25 méter távolságban rakta le tojásait, védelmükre korlátot emeltek a parton.

ANTALYA, TURKEY - SEPTEMBER 09: Newly hatched loggerhead sea turtles (Caretta Caretta) make their way into the sea in Belek district of Antalya, Turkey on September 09, 2021.

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: SULEYMAN ELCIN

Először keltek ki teknősök az olaszországi Jesolo partjain: kilenc kis álcserepesteknős (Caretta caretta) bújt ki tojásából a partszakaszon. Ezen a területen ez példa nélküli, még sohasem raktak tojást tengeri teknősök ennyire északon. A vízbe tartó nagyjából 15 grammos állatokat turisták fotózták le.

„Ez a világ legészakibb teknősfészke” – erősítette meg Sandro Mazzariol, a Páduái Állatorvosi Egyetem professzora a La Repubblica című olasz napilapnak.

Az anyateknős a víztől 25 méter távolságban rakta le tojásait, védelmükre korlátot emeltek a parton.

A Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet közlése szerint idén rekordszámú teknősfészket számoltak össze Olaszország-szerte. A dél-olaszországi Lampedusa szigetétől az északon fekvő Veneto régióig a kutatók legkevesebb 179 álcserepesteknős-fészket (Caretta caretta) találtak a nyár kezdete óta. Ennek hátterében a klímaváltozással növekvő hőmérsékletek állhatnak.

A kedvezőbb, melegebb klíma miatt a teknősök egyre északabbra helyezik költőhelyeiket. A legtöbb továbbra is Calabria régió partjainak déli részén és Szicília szigetén van. Különösen kedvelik a teknősök az ország déli részén lévő Cilento partjait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!