Az állatok a túlélésért küzdenek

2021.12.28. 10:01

Ezen a télen nem kell jegesmedvéktől tartani Oroszországban

Az időben bekövetkezett jegesedés miatt ezen a télen nem kell tartani éhes jegesmedvék portyázásától az Északi-sarkkörön túli oroszországi falvakban, az alacsony hőmérséklet miatt a ragadozók szokásos élőhelyükön kereshetnek táplálékot - közölte a WWF Oroszország természetvédelmi szervezet.

Jelenleg nyugodt a helyzet. Ezen a télen időben befagyott a tenger és a jegesmedvék északra vonultak, hogy fókára vadásszanak - mondta Dmitrij Rjabov, a szervezet munkatársa.

 

Az elmúlt években a Jeges-tenger partvidékén fekvő falvak lakóit szemétdombokon és szemeteskukákban élelem után kutató alultáplált medvék látványa zaklatta fel. Mintegy ötven medve közelítette meg a Novaja Zemlja szigetcsoporton élő embereket, hetekig is ott bóklásztak, ami két éve szükségállapot kihirdetésére késztette a hatóságokat.

 

A jegesmedvék rendszerint jégtáblákról vadásznak fókára, az utóbbi években azonban egyre később képződött jég, amely egyre vékonyabb volt és az olvadás is hamarabb kezdődött, ezért a túlélésért küzdő állatok a szárazföldre mentek élelmet keresni, olykor óhatatlanul is megközelítve az embereket 

- mondta Rjabov.

 

A sarkvidéki falvak jegesmedve-őrjáratokat szerveztek, hogy elejét vegyék az otthonuk, az iskolák, az emberek elleni támadásoknak. A speciálisan kiképzett járőrök gépkocsin cirkálnak, és világítórakétával riasztják el a ragadozókat. Kiépítettek egy, a WWF által is támogatott jelzőrendszert, amely riadót fúj, valahányszor jegesmedvét észlelnek a falvakban.

 

Az elmúlt 15 évben az önkéntes járőrök több mint 500 konfliktusos helyzetet oldottak meg, idén senkit sem sebesített meg jegesmedve - közölte a WWF.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!