Többen is lehetnek

2021.12.20. 12:34

Már több mint kétszáz halálos áldozata van a szupertájfunnak a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigetek az egyik olyan ország, amelyet a legérzékenyebben érint az éghajlatváltozás.

Kétszáz fölé nőtt hétfő reggelre a Rai tájfun halálos áldozatainak száma a Fülöp-szigeteken, 52 embert eltűntként tartanak nyilván, és 239-en megsérültek - közölték a hatóságok.

A Rai a legpusztítóbb tájfun volt az idén. Széllökéseinek erőssége elérte a 270 kilométert is óránként. 

Noha a vihar már pénteken elhagyta a Fülöp-szigeteket a Dél-kínai-tenger felé, még mindig vannak olyan települések az országban, amelyeket meg sem tudtak közelíteni. Az áldozatok száma így jóval több lehet annál is, mint amit hétfőn közöltek.

A hatóságok szerint a vihar 780 ezer embert érintett, közülük már több mint 400 ezret kellett elmenekíteni lakóhelyéről.

A Rai idén a tizenötödik trópusi vihar volt a Fülöp-szigeteken. Úgynevezett szupertájfunként tartották nyilván, azaz ereje megfelelt a legmagasabb kategóriájú hurrikánénak az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán. Évente körülbelül öt hasonló erejű trópusi vihar keletkezik világszerte.

A Fülöp-szigeteken évente körülbelül húsz tájfun söpör végig. Az eddigi legpusztítóbb a Haiyan volt, amely mintegy 6300 ember életét követelte 2013 novemberében, és több mint négymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

A Fülöp-szigetek az egyik olyan ország, amelyet a legérzékenyebben érint az éghajlatváltozás, ráadásul az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik, ahol a Föld szeizmikus és vulkáni tevékenységének 90 százaléka zajlik.

Borítókép: A Fülöp-szigeteki parti őrség (PCG) által közreadott képen egy lányt mentenek a Rai tájfun keltette árvízben a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Cagayan de Oróban 2021. december 16-án. Forrás: MTI/EPA/PCG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!