Mobilitás

2022.02.17. 17:30

Ritkábban költöznek az amerikaiak

Az amerikaiak manapság ritkábban költöznek, mint az 1960-as években. A csökkenő tendenciáról a houstoni Rice Egyetem új kutatása számolt be.

Az Életkor, időszak és kohorszhatások, amelyek hozzájárulnak a nagy amerikai migráció lassulásához című tanulmány, melynek szerzője Robert Bozick, a Rice Egyetem tudósa, a Demographic Research című folyóirat legújabb számában jelent meg.

A tanulmányban az 1964 és 2019 közötti népességi adatok elemzésével Bozick megállapította, hogy a vizsgált időszakban az évente költözők aránya 20,3 százalékról 9,8 százalékra csökkent – idézte a phys.org tudományos ismeretterjesztő portálon megjelent cikk.

Bozick szerint az 1900-as évek közepén és végén tapasztalt erőteljesebb migráció az oktatási és munkalehetőségek bővülésének volt köszönhető. A lehetőségekkel a 60-as és 70-es években a babyboomer generáció jelentős része élt. Minden utánuk következő nemzedékkel azonban lassult az országon belüli elvándorlás.

– A babyboomerek és az X-generáció tagjai fiatal felnőtt korukban, amikor leggyakrabban költöznek az emberek, nagyon mobilisak voltak – magyarázta Bozick. 

– Az utánuk érkező millenniumi és Z-generáció viszont már sokkal kevésbé volt mobil. Miután ez a két nemzedék belépett a fiatal felnőtt korba, immobilitásuk miatt Amerikában visszaestek az általános belső migrációs arányok – hangsúlyozta.

Bozick elmondta, hogy a tanulmányban használt adatokat a pandémia előtt gyűjtötték. Hozzáfűzte: nagyon kíváncsi rá, hogy a világjárvány hatással volt-e és milyen módon az országon belüli vándorlásra.

Borítókép: Illusztrációfotó / 123rf.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!