Borús jövő

2022.08.14. 08:30

Rekordtempóban fogy és öregszik Japán lakossága

Tavaly 726 ezerrel 125,9 millióra csökkent Japán lakossága, ilyen mértékű fogyásra nem volt példa az összehasonlítható adatok rendelkezésre állása óta.

Fotó: AFP

A múlt évben a Japánban élő japánok száma 619 ezerrel 123,2 millióra esett, a külföldieké 107 ezerrel 2,7 millióra, ez utóbbiaké a pandémia miatt – közölte a japán belügyminisztérium.

Az elhalálozottak száma 2021-ben 1,4 millióval rekordot döntött, a halálozást minden korábbinál kevesebb, 810 ezer születés ellensúlyozta.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságát működtető Japán lakossága 13 éve egyhuzamban fogyatkozik. Az alacsony népszaporulat és a bevándorlók nagyon alacsony száma miatt a szigetország lakossága minden más ipari országénál jobban öregszik – írja a dpa.

A 65 éves vagy annál idősebb lakosok aránya 0,27 százalékponttal tovább emelkedett tavaly, és elérte a rekordnak számító 29 százalékot. Az aktív korúak aránya 0,1 százalékponttal 58,99 százalékos mélypontra süllyedt. A német hírügynökség szerint egész földsávok ürülnek ki, házak milliói állnak üresen és omladoznak, iskolákat zárnak be.

Borítókép: Illusztrációfotó / AFP / BEHROUZ MEHRI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!