Életstílus

2008.04.29. 13:35

Szégyenletes az ausztrál bennszülöttek egészségi állapota

<p>Szégyenletesnek minősítette kedden az ausztráliai őslakosság egészségi állapotát a bennszülöttügyi miniszter.</p>

Ugyanis rendkívül nagy számban fordulnak a megelőzhető, és fejlett országokban gyakorlatilag nem létező betegségek.

Jenny Macklin bennszülöttügyi miniszter felháborítónak minősítette, hogy milyen kevés haladás történt az őslakosok egészségi állapotának javításában. A miniszter megrázónak nevezte, hogy az ország északi területein 2003 és 2006 között 250 esetben fordult elő reumás láz, amely akár halált is okozhat, pedig antibiotikummal megelőzhető.

"A heveny reumás láz csaknem ismeretlen a fejlett országokban, közben egyes ausztráliai bennszülött közösségekben olyan gyakori, mint sehol másutt a világon" - jelentette ki a miniszter. Szégyenletesnek minősítette azt a tényt, hogy az adatok begyűjtése közben is tapasztaltak új megbetegedéseket.

A bennszülötteknél 14-szer gyakoribb a veseelégtelenség, mint az ausztrál átlag. Ugyancsak több náluk a cukorbaj, a keringési és légzőszervi megbetegedés, a szemészeti és fülgyógyászati probléma is.

A bennszülötteknél 17 évvel rövidebb a várható élettartam, mint a többi ausztrálnál, közölte a miniszter.

A 21 milliós Ausztráliában a lakosság több mint 2 százalékát teszi ki a 470 ezer bennszülött.

A novemberi választás után hatalomra került munkáspárti kormány bocsánatot kért a bennszülöttektől a múltban elkövetett diszkriminációkért, és folytatja, amit az előző konzervatív kormány kezdett el az őslakosság életkörülményeinek javítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!