Életstílus

2014.04.11. 14:40

Nem tudnak segíteni az orvosok a „halbőrben született” kazah kisfiún

Kazahsztán - Négyéves korában vitték először orvoshoz a szülők a gyógyíthatatlan halpikkely-bőrűségben szenvedő gyermeküket.

Kazahsztán - Négyéves korában vitték először orvoshoz a szülők a gyógyíthatatlan halpikkely-bőrűségben szenvedő gyermeküket.

Az Aral- és a Bajkál-tó között fekvő Kizilordában született négyéves Zsaszulan Korganbeknél ichtiózistállapítottak meg a kazah orvosok. Ez a genetikai alapon öröklődő betegség a bőr szarurétegének abnormális megvastagodásával jár. Zsaszulan esetében a bőrsejtek elszáradásának és teljes lehámlásának folyamata mintegy tízszer gyorsabban történik, mint egy átlagos embernél.

Maga a bőrburjánzás jóindulatú, nem fertőző, vagyis a kisfiú egyébként teljesen egészséges, és akár a matuzsálemi kort is elérheti. Csakhogy borzasztóan kellemetlen, mivel évente több kilónyi hámréteg leválásával jár, s maga a folyamat is meglehetősen kellemetlen látványt nyújt. A halpikkely-kórságnak is nevezett betegség tüneteit bőrlágyító krémek és fürdők alkalmazásával lehet enyhíteni.

Ulbibi, a kisfiú fiatal édesanyja teljesen kétségbe van esve. A Tengri News TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szülés előtt a kisbabáján semmilyen elváltozást nem mutattak ki a vizsgálatok. Amellett tudomása szerint sem az ő, sem pedig a gyerek apjának felmenői körében nem volt példa hasonló megbetegedésre.

Palkó István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!