Életstílus

2018.10.07. 16:13

Nagyobb fegyelem, kevesebb fertőzés

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Október elsejétől hatályos a kórházi fertőzések visszaszorítását célzó rendelet.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Október elsejétől hatályos a kórházi fertőzések visszaszorítását célzó rendelet.

Hétfőtől hatályba lépett a kórházhigiéniai jogszabályok módosításáról, vagyis a megújított minimumfeltételről szóló miniszteri rendelet – jelent meg a weborvos.hu-n.

Kötelező betartani

A jogszabály nagyon pontosan meghatározza, mit kell tenniük a kórházaknak az infekciókontroll (IC) területén, milyen szempontok szerint kell adatokat felvenni a betegektől, kik veszélyeztetettek, milyen esetekben van szükség laborvizsgálatra, azt milyen körülmények között kell végezni. Az ágazatvezetés a rendelettől azt várja, hogy 30–50 százalékkal csökkenjen a kórházi fertőzések száma.

A közlemény szerint minden kórháznak rendelkezésére áll a megfelelő forrás a rendelet betartásához, ugyanis plusz forrást nem kapnak. Ezentúl szabályozzák, hogy az egészségügyi szolgáltatók IC-tevékenységét a szolgáltatás helye szerinti járási és a megyei kormányhivatal is ellenőrizheti. Amennyiben az egészségügyi szolgáltató megsérti az infekciókontrollal összefüggő feladatait meghatározó jogszabályban, módszertani levélben, illetve szakmai irányelvben foglalt szabályokat, a hatóság az ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok megszüntetésére saját hatáskörében intézkedik.

Az egészségügyi ellátók az IC-tevékenységüket az országos tisztifőorvos által kiadott módszertani levelek és az egészségügyért felelős miniszter által kiadott szakmai irányelvek mellett végzik.

A jogszabály arról is szól, hogy az egészségügyi szolgáltatónak biztosítania kell az osztályok profiljához igazodóan az alkoholos kézfertőtlenítő szer, valamint a kézfertőtlenítőszer-adagolók elérhetőségét minden betegellátási ponton, valamint a látogatói belépési pontokon – olvasható a weborvos.hu oldalon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!