Ország-világ

2021.05.13. 15:48

Felcserélhetők lesznek az egyes vakcinák?

Gyakoribb mellékhatásokon kívül nem tárt fel más aggályt a kísérlet.

Coronavirus: Pfizer & BioNTech, Moderna and AstraZeneca vaccines against COVID-19. Montreal, May 11th, 2021 Coronavirus: Vaccins Pfizer & BioNTech, Moderna et AstraZeneca contre la COVID-19. Montreal, 11 mai 2021. (Photo by David Himbert / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Forrás: Hans Lucas/AFP

Fotó: David Himbert

Hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom, levertség, láz: gyakrabban jelentkeznek ezek a mellékhatások, ha az AstraZeneca és a Pfizer–BioNTech vakcináját kombinálva adják be – derült ki az Oxfordi Egyetem vizsgálatából.

Az előzetes eredményekből úgy tűnik, hogy az effajta következmények is csak rövid ideig tartanak, más biztonsági aggály pedig nem merült fel.

Azt egyelőre még nem állapították meg biztosan, hogy a védettséget hogyan befolyásolta a kísérlet. Úgy tűnik, hogy jelentős különbség nincs aközött sem, hogy valaki az AstraZeneca vagy a Pfizer vakcinát kapja először – tudta meg a Magyar Nemzet. Az Oxfordi Egyetem februárban indult vizsgálatában 830, 50 év feletti felnőtt bevonásával arra keresi a választ, hogy mi történik, ha a kétfajta oltóanyagot felcserélik az ismétlő dózisnál. A kutatók azt vizsgálják, hogy a vakcinák kombinálása javíthat-e a hatékonyságon, a védettség időtartamán vagy egyáltalán felcserélhetők-e a szerek, ha például hiány van valamelyikből.

Mint arra a BBC is emlékeztet, a felcserélhetőség ötlete már például Kanadában is felmerült, miután bizonytalanná vált, hogy az AstraZeneca tudja-e teljesíteni szállítási vállalásait. Sőt a legfőbb kínai járványügyi szakember is felvetette, hogy kísérletezni kellene különféle gyártású és technológián alapuló oltóanyagok mixelésével. Az Oxfordi Egyetem azonban az első a világon, amely tudományosan is vizsgálja a lehetőséget. Áprilisban pedig újabb tesztet indítottak, a Moderna és a Novavax vakcináival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!