Friss hírek

2006.12.10. 15:55

A kormány sérti leginkább a munkajogot Izraelben

<p>Izraelben a munkaadók 92 százaléka megszegi a munkajogi előírásokat . Ezt tartalmazza az Izraeli Polgárjogi Egyesület vasárnap közzétett jelentése, amely a kereskedelmi és ipari minisztérium adataira támaszkodik. A dokumentum szerint munkajogi kérdésekben a legfőbb törvénysértő maga a jeruzsálemi kormány.</p>

A munkajogi törvénysértések áldozatai elsősorban az egykori Szovjetunióból és Etiópiából érkezett bevándorlók. Ugyancsak gyarkran sértik meg a munkaadók az arab munkavállalók, a nők és a kiskorúak jogait.

Az érvényes izraeli munkajogi előírások zömét az 50-es években fogadták el, amikor Izrael szociális jóléti állam volt, a munkavállalók többsége teljes munkaidőben foglalkoztatott munkás volt, aki élete során ritkán változtatott munkahelyet. A törvények garanciákat adtak a munkavállalóknak az önkényes elbocsátás ellen, minimálbért és védelmet biztosítottak a nők és a kiskorúak számára. Az előírások nem változtak meg, és nem alkalmazkodtak a megváltozott munkaerőpiaci realitásokhoz - állapította meg a jelentés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!