Friss hírek

2006.12.10. 17:44

Cigányvajdát avattak a fővárosban is

<p>Felavatták 150 év után Budapest új cigányvajdáját, ifjabb Németh Ferencet. Az országos cigányvajdához hasonlóan szintén Rostás-Farkas György József Attila díjas író kérte fel, és adta át neki a megbízólevelet.</p>

Németh Ferenc, az előző vajdaavatáshoz hasonlóan szintén limuzinnal érkezett a helyszínre és rózsákat szórtak a lába elé. Roma szokás szerint a ceremónián a megérkezett vajdát hellyel kínálták, majd meghallgatták a magyar és cigány himnuszt. Ezután Rostás-Farkas György felkérte a kijelölt vajdát, aki magyar és cigány nyelven letette az esküt, és felvette a "kelecs" királyi utónevet.

Arról, hogy miért éppen rá esett a választás, Rostás-Farkas György csak annyit mondott, hogy: minden településen olyan vajdákat választanak, akik a cigány kultúra jeles képviselői.

Október végén választották meg országos cigányvajdának Kállai Csaba, újszászi vállalkozót, önkormányzati képviselőt. Dunántúli vajdák azonban hevesen tiltakoztak ez ellen, alkalmatlannak találták a posztra a 39 éves férfit, szerintük fiatal kora miatt sem lehetne fővajda, nem is elég rátermett, ráadásul nincs megfelelő támogatottsága sem.
Rostás-Farkas György azt mondta, hogy most nem vár ilyen tiltakozást, szerinte időközben az országos vajdával is megbékélt már mindenki. Hozzátette: megyei vajdákat is választanak majd, időpontot és neveket azonban még nem közölt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!