Friss hírek

2006.12.09. 15:40

Irak legnagyobb tartománya az Al-Kaida ellen fordult

<p>Irak legnagyobb tartományának vezetői szombaton bejelentették, hogy kiűzik az Al-Kaidát területükről. Anbar tartomány eddig az Amerika-ellenes terroristák melegágyának számított, ahol az Al-Kaida jó kapcsolatban volt a területen élő törzsekkel. A szunnita többségű tartomány vezetőinek elkötelezettségét üdvözölte az Egyesült Állomok iraki nagykövete és az iraki védelmi minisztérium is.</p>

"Mindenkit megölünk, aki az itt élő ártatlan emberekre támad" - jelentette ki a tartományi tanács vezetője, aki arra kérte Washingtont, hogy ne intézzenek a légi támadásokat a területen, mert azokkal csak maguk ellen hangolják a lakosságot. Más módszerek is vannak a különböző fegyveres szervezetek elleni harcra - mondta el a politikus. Hozzátette: több támogatásra van szükségük a harchoz.

Az ország keleti részén található Anbar tartomány 25 szunnita törzse lépett szövetségre, és létrehozta saját félkatonai alakulatát, hogy együttes erővel harcoljanak a terrorista szervezetek ellen. Az Al-Kaidához kötető fegyveresek több támadást is intéztek a tartomány törzsei ellen, miután azok átálltak az Egyesült Államok és az iraki kormányzat oldalára.

Egy idén szeptemberben nyilvánosságra került titkos amerikai jelentés arról számolt be, hogy Anbar tartományban nincsen működőképes kormányzat, és a politikai vákumban az Al-Kaida lett a legerősebb politikai erő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!