Friss hírek

2006.12.10. 05:22

Mától él az új vasúti menetrend

<p>Vasárnaptól új, úgynevezett ütemes menetrend lép életbe a MÁV-nál. A változás lényege, hogy az óránként illetve félóránként induló vonatok mindig ugyanabban a percben indulnak, így a menetrendet könnyebb lesz megjegyezni. Eddigi formájában megszűnik a Budapest és Szeged közötti InterCity (IC), ugyanakkor Kelet-Magyarországon bevezetik a kör-Intercity-t.</p>

Az ütemes menetrendet a Dunakanyarban már két éve bevezették, és a tapasztalatok szerint bevált -14 százalékos utasszám-növekedést hozott.

A vasúttársaság úgynevezett zónázó vonatokat indít vasárnaptól a Budapest-Monor-Cegléd, illetve a Budapest-Nagykáta-Szolnok vonalon. Ezek a járatok csak a nagyobb csomópontokon állnak meg, a közbeeső állomásokon csak a személyvonatok veszik fel az utasokat.

A MÁV új szolgáltatása, amely szintén vasárnaptól működik, a kör-InterCity. Két ilyen útvonalat jelölt ki a vasúttársaság. Az egyik Budapestről, a Keleti-pályaudvarról indul és a Nyugatiba érkezik vissza. Útközben megáll Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, és Szolnokon is. A másik a Nyugati-pályaudvar-Cegléd-Debrecen-Nyíregyháza-Tokaj-Szerencs-Miskolc-Budapest, Keleti-pályaudvar útvonalon jár.

A főváros és Szeged között közlekedő InterCity menetrendje is jelentősen változik. Vasárnaptól az eddigi napi 5 helyett 14 szerelvény közlekedik majd. Ugynakkor 14 perccel megnő a menetidejük, hiszen az eddigiekhez képest 7 újabb állomáson is megállnak majd. A szegedi IC-hez gyorsvonati kocsikat is kapcsolnak majd. Ezekre nem kell helyjegyet váltani, de a szolgáltatás színvonala sem éri el az IC-ét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!