Friss hírek

2006.12.10. 19:58

Szíria meg akarja támadni Izraelt?

<p>Izrael szerint Szíria háborúra készül a zsidó állammal szemben. Ezt egy izraeli hírszerzési vezető mondta vasárnap, néhány nappal azután, hogy az amerikai közel-keleti politika felülvizsgálatával megbízott szakértői bizottság egyebek között azt javasolta, hogy a zsidó állam újítsa fel a béketárgyalásokat Szíriával.</p>

Az izareli hírszerzés szerint Szíria fokozta a nagy hatótávolságú rakéták gyártását, és harckocsi-elhárító rakétákat telepített az izraeli-szír határ mentén.

Izraeli katonai elemzők ebből arra következtetnek, hogy Szíria levonta a tanulságot Izrael Libanon elleni nyári háborújából. A háború során a libanoni Hezbollah gerillái meglepően nagy károkat tudtak okozni az izraeli harckocsikban és páncélos szállító járművekben.

Az izraeli-szíriai béketárgyalások 2000 óta szünetelnek.

Az amerikai magas rangú szakértői bizottság - amely az Egyesült Államok Irakkal kapcsolatos politikájának revíziójára koncentrált -, javasolta, hogy Izrael adja vissza Szíriának a Golan-fennsíkot, amelyet az 1967-es hatnapos háborúban foglalt el. Ugyanezen javaslat szerint Szíriának abba kellene hagynia a a palesztinok és a libanoni fegyveres milíciák támogatását, és le kell mondania a libanoni belpolitika befolyásolásáról.

Ehud Olmert izraeli kormányfő a múlt héten lényegében kizárta, hogy felújítanák béketárgyalásokat Szíriával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!