Autó-motor

2020.07.06. 17:07

Mennyibe kerülnek a magyar autópálya-matricák?

Bár vannak olyan külföldi autópálya útdíj rendszerek, ahol egyes személyautóknak (még) ingyenes az autópálya használata, azért a magyar rendszert is jól kitalálták, és az árak sem földtől elrugaszkodottak.

A magyar fizetős utakra kötelező autópálya matricát vásárolni

A magyar úthálózat folyamatosan fejlődik, és az utak nagyrésze is elég jó minőségű. Egyre könnyebb az ország egyik pontjából a másikba eljutni összefüggő úthálózaton. Ugyanakkor az utak természetesen amortizálódnak, egy nagyobb jármű az úton, nagyobb terhelést is jelent az útnak és a környezetnek is, ezért is vannak különbségek az autópálya díjakban.

A magyar autópálya-matrica árak 2020-ban

A magyar autósok a gépjármű kategóriájától függően fizethetnek más-más árat egy bizonyos típusú matricáért. A magyar autópálya matrica ára 2020-ban nem változott a 2019-es árakhoz képest.

A leggyakrabban vásárolt autópálya matricák a D1 és a D2 kategóriába tartoznak. A D1 díjkategóriában a 10 napos (heti) matrica ára 3 500 Ft, a havi 4 780 Ft, az éves pedig 42 980 Ft-ba fog kerülni. A megyei (egy megyére érvényes) matrica éves díja továbbra is 5 000 Ft.

D2 díjkategóriában az árak így alakulnak: 10 napos (heti) matrica ára 7 000 Ft, a havi 9 560 Ft, az éves pedig 42 980 Ft-ba fog kerülni. A megyei (egy megyére érvényes) matrica éves díja továbbra is 10 000 Ft. Ezekre az összegekre is jön még egy tranzakciós költség.

A személyautók nagyrésze D1 járműkategóriába tartozik

A díjkategóriák

A díjkategóriák alatt a D1, D2, B2 és U kategóriákat értjük. A D1 díjkategóriába tartozik minden maximum 3,5 tonna össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija vagy utánfutója. A motorkerékpárok a D1M jelzésű járműkategóriában vannak.

A D2 díjkategóriába tartozik minden olyan jármű, amiben 7-nél több személy utazhat, de az össztömeg maximum 3,5 tonna. Tehát ez például a kisbuszok kategóriája, valamint a kisteherautók és a lakóautók is D2 díjkategóriába tartoznak.

A B2 díjkategóriába a buszok tartoznak. Az U kategória a vontatmányok kategóriája.

 

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!