Hajdú-Bihar

2013.01.22. 12:20

Kevesebb belvízkár, több tűz

Hajdú-Bihar - Tavaly 2011-hez képest 2-3 százalékkal csökkent a megye tűzoltóságaihoz beérkezett riasztások, 10 százalékkal pedig a beavatkozások száma – mondta el Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a 2012-es évet értékelő sajtótájékoztatóján. Okaként elsősorban csapadékszegény, szélsőséges eseményekben kevésbé bővelkedő időjárást jelölte meg.

Hajdú-Bihar - Tavaly 2011-hez képest 2-3 százalékkal csökkent a megye tűzoltóságaihoz beérkezett riasztások, 10 százalékkal pedig a beavatkozások száma – mondta el Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a 2012-es évet értékelő sajtótájékoztatóján. Okaként elsősorban csapadékszegény, szélsőséges eseményekben kevésbé bővelkedő időjárást jelölte meg. Miközben a belvíz vagy a vihar miatt ritkábban kellett vonulniuk a tűzoltóknak tavaly 2011-hez képest, épp a száraz, meleg idő okán az összes eseményen belül magasabb volt a tűz miatti riasztások száma. Már tavasszal sok avartüzet oltottak, a nyári hőség pedig további mezőgazdasági és erdőtüzekben játszott közre – tájékoztatott Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a 2012-es évet értékelő, keddi sajtótájékoztatóján.

Fontos állomásnak nevezte 2012-t, amikor is életbe lépett az új katasztrófavédelmi törvény, átalakult az irányítás és a riasztás rendszere is. Megyénkben két új őrs jött létre, Nyíradonyban és Hajdúböszörményben.

A legjelentősebb szervezeti változás az volt, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami irányítás alá kerültek, míg a köztestületi (önkéntesekből álló, de lényegében ugyanazt a munkát szintén fizetett dolgozókkal végző) tűzoltóságok önkormányzatiakká alakultak.

Ez finanszírozási és jogi anomáliákat is helyre tett, bár nem járt érdeksérelem nélkül, mert utóbbi szervezetek esetén a fenntartásra kapott állami normatíva csökkent – mutatott rá a dandártábornok. Elmondta, hogy a 112-es segélyhívó-rendszer használata még jelentősen elmarad az eu-s gyakorlathoz képest. Ugyanakkor a riasztások megyei parancsnokságra irányításával hatékonyabban koordinálható az ember-, jármű- és eszközállomány, illetve a megelőzés is.

A változások egyébként nem értek véget: hamarosan minden megyében létrejönnek a tűzmegelőzési bizottságok, melyek célja tűzvédelmi stratégia kialakítása. Hajdú-Biharban januárban tervezik ezen – úttörő munkát végző – testület felállítását a katasztrófavédelem, rendőrség, mentők, polgárvédelem és a megyei közgyűlés képviselőivel.

Kovács Ferenc hangsúlyozta: a káresetek megelőzése mind nagyobb figyelmet kap, hiszen az erre fordított pénz és munka „kamatostul megtérül”. A megelőző tevékenység hatékonysága már tetten érhető a statisztikában. Az összes beavatkozáson belül 2012-ben jelentősen csökkent a műszaki mentések aránya: míg a korábbi években 30-40 százalékkal haladta meg a tűzoltásét, ez mára megfordult.

Igaz, tavaly kevesebb vihar és esős időszak volt, de emellett két területre koncentrálva számos ellenőrzést végeztek a katasztrófavédelem munkatársai az egész megyében. Megvizsgálták a belterületi vízelvezetők, árkok állapotát, illetve számba vették, hol vannak veszélyes fák. A tisztításra, illetve gallyazásra vagy fakivágásra vonatkozóan felszólították a tulajdonosokat. (A renitensekkel szemben szabálysértési eljárást is kezdeményezhetnek.)

Veszélyes üzemek

A tavalyi év változásokat hozott az iparbiztonság terén is. A kolontári történésekből okulva szigorodott a katasztrófavédelmi törvény a veszélyes anyagokra, az azokkal való tevékenységre, szállításra vonatkozóan, így jóval több cég került ezen szabályozók hatálya alá. Megyénkben korábban mindössze 11, most 68 cég van e szempontból a tűzoltóság látókörében.

2012-ben 3804 riasztás volt a megyében, ebből 2122 tűzesethez.

82 településen folytattak megelőző célú vizsgálódást. Vízelvezető rendszerek esetében 861 kockázati helyszínen összesen 201 021 méter kritikus szakaszt találtak, illetve 842 esetben tártak fel hiányosságokat. Veszélyes fák tekintetében 197 kockázati helyszínen 161 esetben adtak ki javító kötelezést és 241 fa kivágására tettek javaslatot.

2012-ben 959 veszélyes anyagot szállító egységet vizsgáltak meg a tűzoltók 64 közúti, 31 vasúti és 20 telephely ellenőrzés során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!