Hajdú-Bihar

2013.02.21. 16:54

Az olvasók kérdésére az onkológus válaszolt

Az alábbi e-mailen érkezett olvasói kérdésekre dr. Horváth Zsolt, az DE OEC Onkológiai Intézetének igazgatója válaszolt.

Az alábbi e-mailen érkezett olvasói kérdésekre dr. Horváth Zsolt, az DE OEC Onkológiai Intézetének igazgatója válaszolt.A levélírók nevét és a kérdéseik mellékleteként küldött leleteket, részletes vizsgálati eredményeket - azok személyessége okán - nem közöljük, ám reméljük a szakember válaszait - melyben igyekezett minden esetben általános tanácsokat is adni -, így is hasznosnak találják majd.

Köszönjük megértésüket!

 


 

Mit jelent a lelet?

Az egyik rokonomnál rosszindulatú prosztatarákot diagnosztizáltak. 2-3 hónapja derült ki, a PSA 100 fölött volt, alkalikus foszfatáz szinte 900 fölött. Ezen eredmények azóta még nem lettek újra mérve.

Jelenleg gyógyszeres (injekció + tabletta) kezelést kap. A daganat pár mm-el csökkent (szilva nagyságú).

Ezzel kapcsolatosan elvégezték a hasi CT-t, mely negatív.

A csontizotópos vizsgálat (olvasónk az eredményeket elküldte az onkológusnak részletesen - a szerk.) eredményéről - melyből a legutolsó mondatot idézhetjük: „A látott kép alapján, az alapbetegség multiplex ossealis propagatiojának valószínűsége nagy.” – sajnos semmit nem mondtak még, várjuk a konzíliumot - mely igencsak hosszú és feszültséggel teli időszak!

Kérem, ha lehetősége van rá, szíveskedjék értelmezni, köznyelvre lefordítani az eredményt.

- Név és cím a szerkesztőségben -

Rossz, de nem reménytelen

Sajnos a csontscan eredménye azt jelenti, hogy több csontban észlelhető áttétre jellemző izotópdúsulás. Ez sajnos nem jó eredmény, bár ezt a PSA és az alkalikus foszfatáz (AP) is sejtetni engedte.

Az áttétes betegség - úgy általában - rossz prognózist jelent, de mivel mindenkinek a daganata teljesen egyedi, ezért az alkalmazott terápiára való reagálás is teljesen egyedi; emiatt nehéz szabályokat megfogalmazni, inkább csak tendenciákat mondhatunk.

Ha most kezdték el a hormongátló kezelést, akkor jó eséllyel fog csökkenni a PSA és az AP is, aminthogy az esetleges panaszok is. Ezt rendszeres laborvizsgálatokkal, valamint időszakos prosztata UH/hasi UH/CT segítségével és időszakos csontscannel lehet követni. Utóbbiakkal kapcsolatosan azt fontos tudni, hogy a megbetegedett csontok mindig mutatni fogják a betegséget, nehezítve ezáltal a diagnózist (és megijesztve a beteget és családját).

Ha esetleg a hormonális kezelés egy idő után hatástalannak látszana, akkor is számos új fejlesztésű gyógyszer érhető el a kemoterápiás kezelés után második-harmadik választású szerként.

Dr. Horváth Zsolt, egyetemi docens

 


 

Hogyan működik a "kemó"?

Rokonomat 3 hónapja rosszindulatú vastagbél daganattal műtötték. Jelenleg kemoterápiát kap.

Kérdésem: Mi a hatásmechanizmusa a kezelésnek? Helyes-e, vagy szabad-e immunerősítő szereket szednie? Érdemes-e speciális gyógytápszert, vagy deutérium mentes vizet fogyasztania?

- Név és cím a szerkesztőségben -

Nem ismert a hatásuk

A kemoterápia során alkalmazott citotoxikus szerek a gyógyszerek azon csoportja, melyek a sejtosztódás folyamatát annak legkülönbözőbb lépéseiben gátolják. Mivel a rosszindulatú daganatok leggyakrabban gyorsan osztódó sejtekből állnak, ezért itt képesek a legnagyobb pusztító hatást kifejteni. (Sajnos, a szervezetben számos gyorsan osztódó szövetféleségünk van pl. a hajhagymák, a körmök, a csontvelő és a nyálkahártyák sejtjei, ezért leggyakrabban ugyanezen ok miatt jelentkeznek itt az un. mellékhatások.

Én az "immunerősítő" kifejezést félrevezetően tartom.

Az igaz, hogy az immunrendszert sok minden támogatja (pl. vitaminok, megfelelő táplálkozás, mozgás, stresszmentesség), de ezek a befolyások nem vagy csak áttételesen specifikusak a daganatokra. Az ismert ételek, teák, gombák, kivonatok, vizek egyike esetében sem bizonyították meggyőzően, hogy azok erősítenék az immunrendszert. Egyes "szerek" esetén pl. a deutérium mentes víz esetében magam is nagyon kíváncsi vagyok a klinikai hatás nagyságára, a klasszikus terápiákhoz való való hozzáadott értékére.

Ennek ellenére nem haszontalan a vitaminok megfelelő (nem túlzott!) fogyasztása, vagy a bőségesebb folyadék fogyasztás. Ugyanakkor óvnám a túlzott anyagi ráfordításoktól.

Dr. Horváth Zsolt, egyetemi docens

 


 

Életkora miatt nem műtik

A rokonom hasnyálmirigy fej rosszindulatú daganatában szenved. Magas életkora miatt sebészeti beavatkozást nem lehetett végezni. Széklete egyáltalán nincs, csak hashajtó bevétele után. Rendszeresen fogyasztja a felírt gyógytápszert. A hasa nagyon sokat fáj. Van-e olyan gyógyszeres kezelés, ami a daganatos betegségét visszaszorítaná és megállítaná annak romlását?

- Név és cím a szerkesztőségben -

Más lehetőségek

Sajnos a hasnyálmirigyrák a daganatos betegségek között is a rosszabb indulatú altípusok közé tartozik. Ez a hasnyálmirigy jellege, a kezelések viszonylagos hatástalansága és a gyakran késői felismerés miatt van így. Sajnos ronthatja a helyzetet az idős életkor, mely az operálhatóságot befolyásolja.

Amennyiben a daganat kiterjedtsége miatt műtét nem végezhető, úgy kemoterápiás kezelés adható, amennyiben egyéb feltételek (jó erőnlét, kismértékű fogyás, megfelelő laborleletek) fennállnak. Ezek hiányában a kemoterápia nem biztonságos, ezért nem szoktuk javasolni. Ha nem lehet kemoterápiát sem alkalmazni, akkor is lehet és kell is a tüneteket, panaszokat (pl. fájdalmat) enyhíteni és ezzel jobbá tenni az életből hátralévő szakaszt. Az életkor önmagában nem akadálya a kemoterápiás kezelésnek, ezért javaslom, hogy konzultáljon onkológussal.

Dr. Horváth Zsolt, egyetemi docens

Ezek is érdekelhetik