Hajdú-Bihar

2013.02.04. 12:04

Biharország kincsei

Nagyrábé - A nagyváradi művelődési házban későbbre maradtak a magyar kultúra napja rendezvényei. Biharország Kincsei címmel két alkalommal is szép számú közönség gyűlt össze a nagyrábéi Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtárban.

Nagyrábé - A nagyváradi művelődési házban későbbre maradtak a magyar kultúra napja rendezvényei. Biharország Kincsei címmel két alkalommal is szép számú közönség gyűlt össze a nagyrábéi Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtárban. Január 29-én az emlékezők koszorút helyeztek el Borsós Lászlónak, a település első népművelőjének emléktáblájánál. Ezt követően Kolozsvári István etnográfus mutatta a Bihari Múzeum Bihari Tájházak és Kiállítóhelyek elnevezésű vándorkiállítást, illetve az azonos címmel megjelent kötetet. A Nagyrábéi Pávakör népdalcsokra az intézmény vezetője olvasott fel egy - a véletlen folytán a napokban előkerült - 90 évvel ezelőtti meghívót, amelyből megtudhattuk, milyen műsorral idézték meg Petőfi Sándor szellemiségét, születésének 100. évfordulóján a a nagyrábéiak 1923. február 4-én.

Ezt követően a Várad című irodalmi folyóirat történetét, tematikáját ismertette Szűcs László főszerkesztő, majd sor került Máthé Zsófia főszerkesztő révén a mostantól új formában, havonta megjelenő, most már a határ mindkét oldaláról témákat merítő Biharország első magyarországi bemutatkozására. Az est végén Szilágyi Aladár publicista is és Szűcs László a közelmúltban megjelent köteteikből olvastak fel. Február 2-án láthatta Biharország új kincseit a közönség, mert akkor került sor az Ifjúsági Tehetségkutató és Művészeti találkozóra a Barangoló Ifjúsági és Kulturális Egyesület szervezésében, amelyet Balogh Sándorné ifjúsági referens fogott össze.

Tizenegy település: Mezőpeterd, Hajdúszovát, Váncsod, Kaba, Berettyóújfalu, Komádi, Biharugra, Zsáka, Bihartorda, Sáp és természetesen a rendező Nagyrábé fiataljai sok műfajban, hastánc, mazsorett, latin tánc, RAP, karate, ének, hangszeres bemutató mutatták meg tudásukat. A produkciókat négytagú zsűri: Papp Tünde, Veresné Daróczi Andrea, Szőke Gábor és Szabó Nagy Attila értékelte. A magas színvonalú, kiegyenlített mezőnyben nem volt helyezés, a résztvevők emléklapot kaptak. A rendezvény a fiataloknak szóló diszkóval zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!