Hajdú-Bihar

2013.04.05. 16:16

A jövő magjait vetik el Berettyóújfaluban

Berettyóújfalu - 35 hátrányos helyzetű családon segít az Igazgyöngy Alapítvány idén, a résztvevők helyben zöldségeket termesztenek, az előállított élelmiszerrel segítik a környéken élő hátrányos helyzetűeket.

Berettyóújfalu - 35 hátrányos helyzetű családon segít az Igazgyöngy Alapítvány idén, a résztvevők helyben zöldségeket termesztenek, az előállított élelmiszerrel segítik a környéken élő hátrányos helyzetűeket.A berettyóújfalui szervezet négy éve igyekszik kialakítani a zöldháztartás igényét Told község lakosainál, ehhez jelentősen hozzájárult az Élelmiszerlavina program adománya: 64 zsák burgonya, több csomag paradicsom-, paprika-, hagyma-, dinnye vetőmag. Ez a mennyiség a megművelt földterületek felének bevetésére lesz elég - mondta el lapunknak L. Ritók Nóra az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója.

A támogató szervezet több erőforrást próbál bevonni, hogy minél inkább kihasználják a 20 kisebb családi és a fél hektáros toldi közösségi kertet. Utóbbiban önkéntesek dolgoznak, a megtermelt javakat pedig a közösségi rendezvényeken használják fel, illetve szétosztják a munkában résztvevők és rászorulók között. Az egyesület esélyteremtő modelljét példaállítással erősíti, hogy a munkálatokat egy helyi lakos irányítja majd. Azért ő kapta meg a nemes feladatot, mert korábban több kertészetben dolgozott kiemelkedő teljesítménnyel, és így megszerezte a szükséges tudást.

Az igazgatónő elmondta alapítványuk tehetséggondozással is foglalkozik, jó példa erre a településen a napokban átadott gyermekbarát kihallgatószoba falát díszítő festés, amelyet az intézmény diákjai készítettek.

HBN-HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!