Hajdú-Bihar

2013.04.23. 16:54

Jogerősen is felfüggesztett börtönt kapott Baktalórántháza két vezetője

Debrecen, 2013. április 23., kedd (MTI) - Az elsőfokú ítéletet néhány minősítésbeli változással helybenhagyva kedden jogerősen is felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla sikkasztás és más bűncselekmények miatt Baktalórántháza jelenlegi és korábbi polgármesterére - közölte az intézmény sajtószóvivője az MTI-vel.

Debrecen, 2013. április 23., kedd (MTI) - Az elsőfokú ítéletet néhány minősítésbeli változással helybenhagyva kedden jogerősen is felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla sikkasztás és más bűncselekmények miatt Baktalórántháza jelenlegi és korábbi polgármesterére - közölte az intézmény sajtószóvivője az MTI-vel.Vida Károly korábbi polgármestert, jelenlegi alpolgármestert elsőrendű vádlottként folytatólagosan elkövetett sikkasztás, társtettesként folytatólagosan elkövetett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, közokirat-hamisítás, hamis tanúzásra felhívás és felbujtás, valamint egyedi azonosítójel meghamisítása miatt két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélték.

A másodrendű vádlott Nagy Lajos jelenlegi polgármestert (Baktalórántházáért Választási Szövetség) pedig társtettesként folytatólagosan elkövetett sikkasztás, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, hamis tanúzásra felhívás és felbujtás miatt másfél év, két évre felfüggesztett börtönre ítélték.

Fórizs Ildikó, a táblabíróság sajtószóvivője közölte: az elsőrendű vádlott 1990-től 2002-ig volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántháza polgármestere, míg a másodrendű vádlott 1998 előtt önkormányzati képviselő, később alpolgármester, majd 1998-tól jegyző volt.

Vida Károly 2000-től az önkormányzat költségvetésében nem szereplő számlán tartott értékpapírokat és pénzt, amelyből a településen lévő Dégenfeld-kastélyt szerette volna a városnak megvásárolni.

A 2002-es önkormányzati választásokon azonban nem választották újra polgármesterré Vida Károlyt. Ő ennek ellenére - bár arra már nem volt jogköre - polgármesteri minőségben intézkedett arról, hogy a számlavezető pénzintézetek egy magánalapítványi számlán írják jóvá a csaknem 120 millió forintot. Ezzel az akkor alakult, MSZP-s polgármester által vezetett új önkormányzatnak az összeg feletti rendelkezési jogát akadályozta meg.

Vida Károly és Nagy Lajos 2002 előtt a helyi lakosokat arra bírták rá, hogy lakás-előtakarékossági szerződéseket kössenek úgy, hogy a lejáratkor őket megillető összeget a baktalórántházi önkormányzatra engedményezik. Ezek után 1999-2000-ben 97 szerződő fél számlájára az Államháztartási Hivatal 4,5 millió forint állami támogatást utalt át. Az önkormányzat - amely saját nevében nem köthet ilyen szerződéseket - ehhez az összeghez jogellenesen jutott hozzá.

Vida Károly az előtakarékossági számlával rendelkező lakosok fizetési kötelezettségét úgy akarta teljesíteni, hogy az átmeneti segélyt nem igénylők részére hamis igénylőlap és okiratok benyújtása alapján segélyt állapított meg. Ezt az összeget fizette be a takarékossági szerződések számláira. A segély iránti kérelmekre az aláírásokat az ügyfelek megtévesztésével szerezték be.

A két vádlott közösségi célokra visszatartott 2 ezer és 14 ezer forint közötti összegeket a foglalkoztatott közhasznú munkások havi béréből. Az érintetteket azzal fenyegették, hogy megszüntetik alkalmazásukat, vagy nem veszik fel őket, ha nem járulnak ehhez hozzá. A pénz összegyűjtésében az önkormányzati hivatal, illetve az alkalmazó helyhatósági cég munkatársai vettek részt. Amikor a törvénytelenségek kiderültek, az érintett helyi lakosokat hamis tanúzásra bírták vagy akarták rábírni.

Az ügyben 2006 novemberében hozott először ítéletet a Nyíregyházi Városi Bíróság, amely akkor Vida Károlyt hat, Nagy Lajost pedig öt év börtönre ítélte. Az ítéletet azonban 2007. április 18-án hatályon kívül helyezték, mert az eljáró bíróság megalakítása nem volt törvényes, az egyik közreműködő ülnök ugyanis már betöltötte a 70. életévét, és három tárgyaláson szabálytalanul vett részt.

Új eljárást rendeltek el 2007 áprilisában, amely azonban bírói - elfogultságra alapozott - kizárás, aztán hatásköri változás, majd ügyvédcserék - halálozás és más beosztásba kerülés miatt, továbbá a vádlottak betegsége következtében húzódott el 2011 decemberéig.

A Debreceni Ítélőtábla álláspontja szerint a rendkívüli időmúlásra tekintettel, nincs kellően megalapozott indok a súlyosbításra. Az elsőfokú bíróság a megállapított bűncselekmények tárgyi súlyához igazodó, arányos büntetéseket szabott ki, így enyhítésükre sem kerülhetett sor - ismertette Fórizs Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!