Hajdú-Bihar

2013.04.03. 12:04

Konferencia a fenntartható energia beruházások finanszírozásáról

Debrecen, Záhony - Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség partnerségével megvalósuló „Regions4GreenGrowth” című INTERREG IV/C projekt keretében rendeztek konferenciát az elmúlt héten a debreceni Kölcsey Központban.

Debrecen, Záhony - Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség partnerségével megvalósuló „Regions4GreenGrowth” című INTERREG IV/C projekt keretében rendeztek konferenciát az elmúlt héten a debreceni Kölcsey Központban.

A megújuló energiaforrásokat alkalmazó technológiák ösztönzésével és a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés támogatásával foglalkozó a „Regions4GreenGrowth” (Régiók a zöld növekedésért) projektben 10 országból összesen 15 partner dolgozik együtt a közös célok megvalósításáért. A mintegy 30 nemzetközi és 50 hazai szakember részvételével megrendezett konferencia célja volt, hogy a nemzetközi partnereket, illetve a hazai résztvevőket megismertesse a megújuló energiaforrásokba való befektetések jelenlegi, valamint jövőbeni lehetőségeivel.

A rendezvény megnyitóját Jan-Nico Appelman, a holland Királynő Helyettes Megbízottja mellett Háda Imre, Záhony Város Polgármestere tartotta. Nyitóelőadó Karin Maatje, a projekt vezető partnere volt a holland Flevoland Tartományból, aki a projektet mutatta be. A plenáris ülésén a Fenntartható Energia Akciótervek végrehajtásáról és finanszírozásáról Ongjerth Richárd a Polgármesterek Szövetsége képviselője tájékoztatta a résztvevőket.

Dibáczi Zita, a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ osztályvezetője a megújuló energiaforrásokban történő beruházások támogatási rendszerét prezentálta a 2014-2020 időszakban. A Magyar Energia Hivatalnak a hazai energiapiacon betöltött szerepéről és a megújuló energiaforrások használatával kapcsolatos feladatairól Tóth Tamás a MEH főosztályvezetője számolt be előadásában. Vámosi Gábor, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség ügyvezetője az ország első és eddig egyetlen energia ügynökségének szerepét és tevékenységeit ismertette.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pascal Goergen, az Európai Régiók Gyűlésének (AER) főtitkára is, aki az AER megújuló energetikai fejlesztéseket támogató munkáját mutatta be. A plenáris előadásokat követően szakmai tapasztalatcserére került sor, ahol azon külföldi partnerrégiók politikusai vettek részt, akik már rendeztek szakértői tanulmányutat.

Tancsik Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!