Hajdú-Bihar

2014.04.24. 13:38

A gyermekeinket gyógyítják

Debrecen, Nyíregyháza - A május 10-ei jótékonysági koncert bevétele a daganatos gyerekeket és családjaikat segíti.

Debrecen, Nyíregyháza - A május 10-ei jótékonysági koncert bevétele a daganatos gyerekeket és családjaikat segíti.

A Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszéke az ország 8 gyermekonkológiai központjának egyikeként látja el feladatát. Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye leukémiás és rosszindulatú daganatos betegeit, valamint egyéb vérképzőszervi betegségben szenvedő gyermekbetegeit kezelik az osztályon.

– A Debreceni Egyetem sze­ná­tusa az országban elsőként hozta létre a Gyermekgyógyászati Intézet keretében működő Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszéket. Évente több mint 300 beteget látunk el, ebből 80–100 körül van a leukémia vagy rosszindulatú daganatos betegség miatt kezelés alatt álló betegek száma. Szakrendelésünkön közel 1200 gyermeket gondozunk – tudtuk meg dr. Kiss Csongortól, a tanszék vezetőjétől, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnökétől. Amikor a professzor kezdte a szakmát, akkor 20–80 százalék volt a gyógyulás és a halálozás aránya a gyerekkori daganatos betegségek esetében, ez mára megfordult, sőt a betegség egyes típusainál a gyógyulási arány megközelíti 90 százalékot.

Segítik a gyógyulást

– Magyarországon évente 250–300 gyermek és serdülőkorú rosszindulatú daganatos betegről tudunk, kétszer ennyi a súlyos, de nem rosszindulatú vérképzőszervi beteg, súlyosan vérszegény vagy vérzékeny beteg gyermek. Mi Debrecenben évente 80–100 gyermek kezelését végezzük, több száz a gondozottak száma. A kezelés és a gondozás időtartama akár több év is lehet, a kórházban töltött idő pedig több hónapot is elérheti. Ennyi idő alatt személyes kapcsolat alakul ki az osztályon dolgozó nővérek, orvosok, segítő munkatársak és a beteg gyermeket nevelő családok között. Ez a gyermekonkológiai munka varázsa – fogalmaz dr. Kiss Csongor.

– Nem mindegy – folytatja a professzor –, hogy milyen körülmények között gyógyul a beteg, hol ad lelki támogatást az édesanya. Minden helyiségben színes rajzok és falfestmények, a kórtermekben televízió és DVD-lejátszó található, könyvekkel és társasjátékokkal teli gyermekfoglalkoztató várja a gyerekeket. Kórházpedagógus, pszichológus, gyógytornász foglalkozik a kisbetegekkel. Ezeket a körülményeket és eszközöket a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány közreműködésével, adományokkal teremtjük elő.

Az alapítvány létrehozásával az volt a cél, hogy javítsák a gyógyító és gondozó munka feltételeit, a betegek életminőségét, a családok helyzetét.

– Nehéz bemutatni, milyen sokrétűen segítjük a gyógyulást, hiszen ez nem olyan látványos munka, mint egy méregdrága műszer vásárlása, de éppen olyan létfontosságú. A rászoruló családoknak valamilyen úton-módon közvetlen támogatást adunk például utazási támogatásként, élelmiszercsomag formájában, valamint támogatjuk a gyerekek gyógykezelését, segítünk a sterilszoba kialakításában, táborokat szervezünk.

– A gyógyuláshoz szükséges az egészséges társadalom elfogadása, összefogása és támogatása is. Ennek érdekében is szervezünk programokat. A következőt éppen Nyíregyházán: egy jótékonysági koncertet a debreceni gyermek­onkológiai osztály betegeiért – mondta dr. Kiss Csongor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!