Hajdú-Bihar

2014.04.24. 09:48

Jegyzet: Hernyózás a köbön!

Ez már sok, ez valóban sokk! Kárvallottunk tette, amit egy gondos gazdának tennie kell. Engedélyt kért, és kapott, így saját telkén visszanyírta a bokrokat. Ebben semmi különös nincs, ám akkor jött az éles szemű természetvédelmi őr, és lecsapott. Mán László jegyzete.

Ez már sok, ez valóban sokk! Kárvallottunk tette, amit egy gondos gazdának tennie kell. Engedélyt kért, és kapott, így saját telkén visszanyírta a bokrokat. Ebben semmi különös nincs, ám akkor jött az éles szemű természetvédelmi őr, és lecsapott. Mán László jegyzete.És mi van a keleti lápi bagolylepkék hernyójával? Azoknak is joga van az élethez, márpedig a gazda megfosztotta őket ettől. Apró szépséghiba, hogy egyetlen hernyótetemet sem sikerült amolyan koronatanúként az illetékesek elé citálni, ám erre nem volt szükség. Jött a döntés: a gazdának fizetni kell, nem is keveset, mindössze másfél milliárdot! Miért? Az el nem pusztult hernyókért.

És ez még semmi. A hírek szerint a számlára olyan állatok értéke is rákerült, amelyek a gazda földjén nem is honosak, igaz ezek csak mindössze nyolc milliót jelentenek. Az ügyészség előtt egyébként le a kalappal, hiszen álláspontjuk szerint a gazda mintegy tízmilliárdos (!) kárt okozott, ám ők elnézők, és nemes gesztussal elengedtek jó pár milliárdot. És nincs vége az agyrémnek, hiszen az ügy már bíróság előtt van, és kíváncsiak várjuk az ítéletet. Nehogy még börtönbe is vonultassák azt a "gaz" gazdát.

Nagy veszélyben élünk, hiszen hazánkban több mint hat ezer védett állatfajok száma. Óvatosan a légycsapóval, a rovarirtókkal, mert ha véletlenül az áldozatok között van egydéli kurta-tevenyaku (Inocellia broueri), akkor azonnal lecsaphat a természetvédelmi kommandó és jöhet a számla. Erdei kiránduláson, tóparti sétánál is legyünk körültekintőek, mert ha véletlenül előre megfontolt véletlenséggel rálépünk egy kis biborbogárra (Schizotus pectinicornis), azonnal fizethetünk. Sőt, nem is kell bizonyítani a galádságot, hiszen a lehetősége fennáll, és a gazda példájából kiindulva az is elegendő. Hát ez bizony agyrém, hernyózás a köbön!

Mán László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!