Tumultus a személyi okmányokért

Látványosan több ügyfél várakozik a polgármesteri hivatalokban az úti- és a személyes okmányokra.

Látványosan több ügyfél várakozik a polgármesteri hivatalokban az úti- és a személyes okmányokra.Négyezerrel több okmány készült a második negyedévben mint az elsőben, a debreceni városháza okmányosztályán - figyelhető meg a statisztikában, de mérhető a személyes tapasztalat alapján is: kígyóznak a sorok az ügyintézők ablakai előtt. Akik előre gondolkodtak, s például tervezett útjuk van a nyárra, már januárban beadták az útlevél- és a személyi igazolvány - igénylést; a többiek bizony időpontért küzdenek, és ha kell, gyorsasági pótdíjat fizetnek.

- Az időpont-lehetőségek több, mint kétharmada előre lefoglalható, hiszen sokan pontosan látni szeretnék, mikor kell szabadságot kivenniük ügyintézés miatt; de minden napra hagyunk egy-két ablakot azok számára, akik nem jelentkeztek be - mondta dr. Halasiné dr. Győri Lívia, a debreceni polgármesteri hivatal okmányosztályának vezetője. Hozzátette, naponta 70-100 ember vár sorszámra, hiszen más településről is „felszív” olyan ügyfeleket a debreceni iroda, akik dolgoznak vagy tanulnak a cívisvárosban. Sokan elvesztett iratok miatt érkeznek: a fesztiválok idején a fiatalok sok okmányt hagynak el - figyelmeztetett az osztályvezető.

Ha nyár, akkor igazolvány-roham

Szerdán egész nap ügyfélfogadás van Hajdúböszörményben az okmányirodán, a legtöbben előjegyzésre érkeznek, de akadnak olyan várakozók, akik abban bíznak, hogy anélkül is sorra kerülnek. Általában így is van, hiszen az ügyintézők minden felszabaduló percben az ablakhoz szólítanak valakit - mondta dr. Markó Judit aljegyző. A várakozók nem légkondicionált, de a kijárathoz közeli épületrészben foglalnak helyet, és ivóvíz is a rendelkezésükre áll - tudtuk meg. Míg egy átlagos áprilisi napon 50 ügyfél keresi fel a böszörményi irodát, addig ilyenkor 80-an is érkeznek igazolványt készíttetni. Jellemzően Debrecenből jönnek, akik abban bíznak, hogy a kisebb városban hamarabb sorra kerülnek - mondta a hatósági osztály vezetője.

Ingázás iratokért

Debrecenben szintén észrevehető, hogy más településekről is mennek oda ügyet intézni: a cívisváros teljes lakosságának megfelelő számú embertömeg fordul meg évente az okmányosztályon. A személyes okmányok ügyintézésére tizenkét ablak folyamatosan üzemel, 6-8oo ügyfél is előfordul naponta csúcsidőben, többet sem a személyi, sem az eszközkapacitás nem bír - mondta dr. Halasiné dr. Győri Lívia az okmányosztály vezetője. A nyári időszak nehézségein túl újabb terhet ró a debreceni hivatalra - és persze a többi településére is - a diákigazolvány-adatlap kitöltése, amely a cívisvárosban nyolcezer új várakozót jelent.

Már mehetnek a diákok

Ez év január 1-jén hatályba lépett az oktatási igazolványokról szóló kormányrendelet. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által nyújtott információk alapján az okmányirodák végzik a fénykép- és aláírás adatfelvételezését, illetőleg a kérelmezők adatlappal történő ellátását. A hivatalok vezetői arra kérik a diákokat, hogy már akkor, amikor sejtik, hogy felvételt fognak nyerni valamelyik oktatási intézménybe, menjenek be bármelyik okmányirodába - hiszen az illetékesség országos -, hogy elkészülhessen az illetékmentes fényképes adatlap. Így kerülhető el az a tömeges roham, ami a felvételi ponthatárok kihirdetése után várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!