HAON Sziréna

2011.10.16. 18:04

Jó tudni az adózásról Debrecenben

Debrecen - Az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi XCVI. törvény 10. fejezetében foglaltak szerint 2011. 07.15-től hatályba lépett rendelkezése alapján az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 36/A.§-a kiegészül a (9) bekezdéssel.

Debrecen - Az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi XCVI. törvény 10. fejezetében foglaltak szerint 2011. 07.15-től hatályba lépett rendelkezése alapján az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 36/A.§-a kiegészül a (9) bekezdéssel.Melynek értelmében a közbeszerzések esetén a kifizetések során a kifizető visszatartási kötelezettségét kizárólag a 2008. szeptember 30-át megelőzően keletkezett tartozásaira kell érvényesíteni.

Nettó módon

A közbeszerzések közvetlen megvalósításához kapcsolódóan a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Kbt.) szerinti nyertes ajánlattevő és az alvállalkozók, valamint a polgári jog szerinti alvállalkozók között megkötött vállalkozási szerződések alapján havonta nettó módon, azaz forgalmi adót nem tartalmazó 200 ezer Ft-ot meghaladó kifizetés csak abban az esetben teljesíthető teljes mértékben- visszatartási kötelezettség nélkül – ha az alvállalkozó bemutat, átad vagy megküld egy 30 napnál nem régebbi nemlegesnek minősülő együttes adóigazolást a fizetésre kötelezett vállalkozónak, vagy az alvállalkozó a kifizetés időpontjában szerepel a köztartozásmentes adatbázisban. A közbeszerzés során teljesítendő kifizetéshez igényelt együttes adóigazolás a tárgyi illetékmentes eljárások körébe tartozik. Az igazolás kiállítására az ügyintézési határidő 8 nap.

A végrehajtás szerint

Ha az adóigazolás olyan tartozást mutat, amely 2008.szeptember 30-át megelőzően keletkezett, akkor az adóhatóság a végrehajtás szabályai szerint intézkedik a követelés lefoglalásáról. A kifizető a visszatartást és a követelés lefoglalását követően mentesül az egyetemleges felelősség alól. A kifizetést teljesítő az igazolásban részletezett 2008. szeptember 30-a előtti esedékességű tartozást meghaladó összegű kifizetést, a rá egyébként kötelező fizetési határidőben teljesíti az adóhatóság végrehajtási cselekményének megkezdése előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!