HAON Sziréna

2012.10.13. 10:06

A vendég az első, nem az állat

Hajdúszoboszló - Igen ritka esemény, amikor kormánypárti képviselők szembe mennek egy friss törvénnyel.

Hajdúszoboszló - Igen ritka esemény, amikor kormánypárti képviselők szembe mennek egy friss törvénnyel. Márpedig ez történhetett Hajdúszoboszlón, mert csütörtökön a titkos szavazás alkalmával hat kormánypárti közül mindössze három támogatta a helyi állattartási rendelet hatályon kívül helyezését. Azaz, 12 képviselő közül 9 továbbra is úgy gondolja, hogy ártana a fürdővárosnak, ha az ott lakók bármely utcában korlátozás nélkül tarthatnának haszonállatokat.

Máté Lajos, az önkormányzat turisztikai bizottságának elnöke hosszan sorolta az ellene szóló érveket. Mint mondta, Hajdúszoboszló 40 évvel ezelőtt még erős mezővárosi sajátossággal bírt, de azóta lényegesen átalakult, a turisztikai jelleg vált meghatározóvá. Több ezer család él magánszálláshelyek értékesítéséből. Ezt segítendő az önkormányzat rendeletben határozta meg, mely övezetekben milyen méretű állatból mennyi tartható, s a szabályt úgy alakították, hogy nagy számú és főként testesebb állatot csak az üdülő övezettől távolabb neveljenek.

– Kellő türelmi időt hagytunk a rendeletek betartására, és igyekeztünk kompromisszumra jutni az ellenérdekeltekkel is. Békés egymás mellett élésre törekedtünk, és mondhatni, ez meg is valósult, csak most kissé egyoldalú: a disznót továbbra sem zavarja majd a fürdővendég, aki viszont nem kívánkozik a legyek és a trágyaszag környékére. Sajnos, ezt a jogszabályt is társadalmi egyeztetés nélkül és a települések sajátosságokat figyelmen kívül hagyva alkották – jegyezte meg Máté Lajos.

Kárt okoznak

Azzal, hogy az állattartás korlátozó rendeletet nem helyezték hatályon kívül, a probléma nincs megoldva, hiszen a magasabb rendű jogszabály, a törvény, korlátlan tartást engedélyez. Az önkormányzat e döntéssel csupán jelezni tudja, hogy a fürdővárosnak kárt okoznak. HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!