HAON Sziréna

2013.11.16. 12:48

Terroristák a színesfém-bűnözők!?

Nyíregyháza - Megfelelő jelölési technológiákkal pontosan beazonosíthatóvá tehető az ellopott fémtárgy tulajdonosa.

Nyíregyháza - Megfelelő jelölési technológiákkal pontosan beazonosíthatóvá tehető az ellopott fémtárgy tulajdonosa. A Forró nyomon stábja rejtett kamerával vizsgálta, hogy nehéz-e lopott színesfémet eladni. Nem ütköztek különösebb akadályokba. A kereskedők csak megjegyezték, hogy ez necces ügy, de átvették az árut. A jelek szerint a súlyos büntetés sem tartja vissza a bűnözőket. A fémtolvajok miatt szinte mindennaposak a közlekedési fennakadások. A felsővezetékek főleg a HÉV vonalán fogynak, csatornafedelekből éjszakánként 7-8 tűnik el.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Boldog István országgyűlési képviselő kijelentette: tudomásul kell venni, hogy egy igen komoly szervezett bűnözési formáról van szó, elvégre egy villamos trafó elvitele, majd eladása szervezettséget igényel.

– A szigorú büntetések híve vagyok. Egy színesfémtolvaj, aki közüzemből lop, és az orgazda, aki felvásárol, emberéleteket veszélyeztet, akár egy egész vonatszerelvény utasainak életét. Anno Pörbölynél akkumulátort loptak a jelzőberendezésből, és ezzel összefüggésben gyermekek haltak meg. Ez igenis terroristacselekmény – jelentette ki.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2013. január 1-e és augusztus 31-e közötti időszakban 139 színesfémlopást regisztráltunk, ami az előző év azonos időszakához képest jelentős, közel 60 %-os csökkenést mutat. A legtöbb (a rendőrség tudomására jutott) színesfémlopást a Nyíregyházi Rendőrkapitányság illetékességi területén követték el. A vagyon elleni bűncselekmények (ide tartoznak a fémlopások is) felderítését a megyében a rendőr-főkapitányság alárendeltségében működő rendőrkapitányságok bűnügyi osztályai végzik. A bűncselekményeket a rendőrség igyekszik megelőzni jelenlétével és a társszervek bevonásával. A rendőrség a társhatóságokkal közösen évente több alkalommal ellenőrzi a fémfelvásárló telephelyeket – közölte Fedor Rita rendőr százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

– Egyet tudok érteni a szigorítással, és annak indoklásával, mivel ez a bűncselekmény olyan veszélyeket, tragédiákat okozhat és okozott már, hogy elrettentő büntetésre van szükség – reagált Kovács Miklós, az Artep Kft. tulajdonos-ügyvezetője. – Valóban, a kábel- és fémlopás csak szervezetten működőképes. Lehet, hogy a kis tolvaj öt évért, vagy akár „életfogytért” nem vállalja be a rizikót, de valószínű, hogy az orgazda sem. Azonban a megelőzéssel is el lehetne érni eredményeket. A büntetés mellett valami olyan megoldás is kellene, ami a szigorú büntetések mellett azt eredményezné, hogy nem legyen érdemes ellopni a kábeleket. Annak idején gépjárművekre bevezették az eredetiségvizsgálatot, annak bevezetése után már nem volt érdemes lopni a gépjárműveket, le is csökkent a lopások száma kb. ötödére. Valamilyen „szűrőt” kellene beépíteni a rendszerbe.

Továbbá megfelelő jelölési technológiákkal pontosan beazonosíthatóvá tehető az ellopott fémtárgy tulajdonosa, ami megint csak visszatartó hatású lehet. Nyugat-Európában ez működik, sikerrel alkalmazzák. Egy angol kábelgyár már gyártás során egyedi jelöléssel látja el a kábeleket.

Kétes árut nem vesznek át

– A fémkereskedőnek a fémkereskedelmi engedélyköteles anyag tárgyhavi forgalmáról, a bevételi és kiadási jogcímeken szerepeltetett, valamint a tárgyhavi nyitó és záró készletről a fémkereskedelmi hatóság honlapján közzétett nyomtatványon havi zárást kell készítenie. Mi kétes árut nem veszünk át – nyomatékosította Poór Ferenc, a 16 éve működő Nyírség-MÉH Kft. ügyvezetője.

KM–LTL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!