Szívszorító

2022.04.02. 17:50

Halála után teljesült Csollány Szilveszter álma

Hamarosan elkészül az olimpiai bajnok tornászról elnevezett borkülönlegesség.

Bő két hónappal ezelőtt, január 24-én az egész országot sokkolta a hír: meghalt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. A legendát egy emberként gyászolta hazánk. Azt viszont kevesen tudják, hogy a sportember több szállal kötődött Egerhez és a borokhoz. Most egy jó barátja, Sike Tamás egyedülálló módon emlékezik meg a bajnokról: egy róla elnevezett bort hoz forgalomba.

"A mi történetünk 21 évvel ezelőtt kezdődött. Ekkor ő már olimpiai bajnok volt, én pedig főborászként dolgoztam egy egri pincénél. Szilveszterrel egy borkóstolón találkoztunk, és szóba elegyedtünk. 

Néhány pohár után megemlítette, hogy jók az itthoni borok, de Amerikában olyan finomat ivott, amit azóta sem talált itthon. Némi gondolkodás után rájöttem, hogy az én boromat kóstolta kint, és adtam neki egy üveggel. Innen indult a mi barátságunk" – mesélte a Borsnak Sike Tamás, a Sike Borászat tulajdonosa. Később sűrűn keresték egymás társaságát, szoros baráti kapcsolatot alakítottak ki.

"Főzőversenyekre utaztunk, borfesztiválokra mentünk ketten, folyamatosan jártuk az országot. A legjobb barátom volt" 

– mondta elérzékenyülve a borász. Tamás azt is megosztotta a lappal, hogyan lett Csollány Szilveszter keresztapja.

"2013-ban beszélgettünk, és valahogy oda lyukadtunk ki, hogy Szilas még nincs megkeresztelve. Azonnal rávágtam, hogy ez nem mehet tovább, és megszervezem a keresztelőjét. Viccelődve visszakérdezett, hogy oké, de ki lesz az ő keresztapja? Mondtam, majd én leszek az. Így is történt!" 

– mesélte nevetve Sike Tamás.

"Ő jellemzően a fehérborokat kedvelte, azok közül is a sauvignon blanc-t, az olaszrizlinget és a hárslevelűt. Ezt a három fajtát háziasítottam cuvée formájában egy palackba, ami természetesen a Szilas nevet kapta. 

Korábban többször felvetette nekem, miért nincs olyan bor, amin az ő neve van, de mindig elodáztam az ötletet. Sajnos a halálakor döbbentem rá arra, hogy későn ébredünk rá azokra a lehetőségekre, amiket korábban kihasználhattunk volna" 

– mondta a borász, aki hozzátette: Szilas családja nagyon örült annak, hogy a legenda kívánsága teljesül. Sike Tamás pedig a borból befolyó teljes bevétellel Csollány Szilveszter családját fogja támogatni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!