Bulvár-celeb

2023.02.05. 13:50

Idegesíti, ha valaki a környezetében ropogtatja a kezét? Nem árt, ha tudja, mivel jár!

Egy doki most elárulta az igazságot, milyen hatással is van mindez az ízületekre.

Illusztráció: Shutterstock

Nem kevesen vannak azok, akiknek bevett szokásuk, hogy ropogtatják az ujjcsontjaikat, miközben a körülöttük lévőket sokszor kirázza a hideg ennek hangjától – írja a Bors.

A legtöbben meg vannak győződve róla, hogy ez a szokás káros, árthatnak vele az egészségüknek. Néha még a ropogtatás művelői is. 

Hogy valóban így van-e, arról dr. Faran beszél a TikTokon, hogy eloszlassa a tévképzeteket. Ugyanis a @madmedicine azonosítónéven szereplő orvos szerint a ropogtatástól nem mennek tönkre az ízületeink.

„Sokan azt gondolják, hogy a csontok ropogtatása arthritishoz, azaz ízületi gyulladáshoz vezet, de ez tévedés. Ilyenkor valójában az történik, hogy az ízületei folyadékban oldott gázok buborékjait robbantod széjjel”

– állítja a doki a minivideójában.

Mi is az ízületi folyadék? Ez az ízületeink kenőanyaga a zökkenőmentesen mozgás érdekében. Ha dr. Faran véleménye nem elég a megnyugváshoz, akkor van itt egy másik orvos is, aki hosszú tanulmányban fejti ki ugyanezt. 

Dr. Donald Unger csak a jobb kezét ropogtatta, azt viszont fél évszázadon keresztül. Ezután összehasonlította a bal kezével, és úgy találta, hogy a kettő között az ízületek állapotában nincs eltérés.

A roppanásokkal járó tornáztatás viszont stimulálja az idegvégződéseket, ettől esik olyan jól azoknak, akik csinálják. Mintha ettől kerülnének a helyükre a csontok. Persze amúgy is a helyükön vannak, a ropogtatással tehát nem sok minden változik. Mindenesetre jó tudni, hogy lényegében ártalmatlan szokás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában