Bulvár-celeb

2024.02.26. 00:51

Figyelmeztetnek a hatóságok: ellepték az országot a hódpatkányok

Hatalmas természeti és gazdasági károkat okozhatnak. Kísértetiesen hasonlítanak a hódra, de ez nem egy aranyos állat.

Egyre több hódpatkány van hazánkban, vannak vidékek, ahol már kiirtani is alig lehet

Forrás: kisalfold.hu

A hódpatkány évek óta agresszívan terjeszkedik Magyarországon, most éppen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területét hódítja meg. A nagytestű, idegenhonos faj nagy tömegben komoly természetvédelmi, valamint gazdasági károkat okozhat.

Az állat terjedésének legfőbb oka maga az ember, a bundája értékes, ami miatt világszerte szőrmefarmokat alapítottak.

A hódpatkány a világ legnagyobb rágcsálóinak egyike, hiszen testhossza gyakran eléri a 70 centimétert, amit 30 cm hosszú farokkal told meg. Átlagos súlya 6 és 8 kg között van, de akadt már 10 kg-s példány is.

Magyarországon a legnagyobb gond, hogy nincs mitől tartania, nincs természetes ellensége. Maximum az aranysakál vagy a nagyobb testű kóbor kutyák prédája lehet, nagy mennyiségű növényt fogyaszt, hatalmas pusztítást okoz a vízi és vízparti élővilágban.

Ha a közelben nem talál ételt, akkor a közeli szárazföldet, mezőgazdasági területet veszi célba, ahol szintén jókora károkozásra képes.

A legnagyobb populációja jelenleg a a Szigetközben található meg, ahol gyakorlatilag már nem lehet kiírtani őket.

Emellett sokat találtak belőle a Börzsönyben, az Ipoly körül, Zalában, valamint a Balaton-felvidéken, illetve a már említett Duna vonalában - írja az Agroinform.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában