visszafogott áremelkedés

2020.03.04. 10:11

Kevesebb lesz idén a pulykahús

Leginkább a pulykatartást érintik a januári madárinfluenzás esetek, de hat a piacra a 2016–2017-es járvány is, aminek következtében a víziszárnyasok közül a kacsahús előállítása nőhet a libahús rovására.

A januári madárinfluenzás esetek miatt leölt 160 ezer különböző korú, ivarú puly­ka már hatással lehet a piacra – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Az érintett telepekre sokáig nem telepíthetnek állományt, és mivel a pulyka „lassú forgású” baromfi, ennek a kiesésnek vélhetően hatása lesz az éves pulykahús-kibocsátásra is – tette hozzá. Csorbai Attila szerint nehéz hirtelen pótolni a kiesett alapanyagot, és hogy mekkora lehet a kiesés mértéke, azt a fél év végén lehet majd látni.

A lap szerint a pulykapiacot éppen egy jó periódusában érte a – szerencsére csak lokális – járvány, hiszen a pulykahúsra elég élénk kereslet mutatkozott az elmúlt bő egy évben, ennek megfelelően az ára is jól alakult. Tavaly 3 százalékkal emelkedett a pulykavágás a vágóhídi adatok szerint, míg baromfifélékből összességében 1,8 százalékos volt a növekedés.

Ezzel együtt a pulykahús ára sem emelkedhet az égig, mert korlátot szab neki a csirkemell alacsonyabb ára – tette hozzá a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában